Novosti
DVA MOGUĆA ISHODA

Hrvatska se Vlada priprema
na svaki scenarij oko Brexita
Objavljeno 15. ožujka, 2019.

Hrvatska je spremna omogućiti zaštitu prava državljanima Ujedinjenog Kraljevstva koji u njoj borave nakon Brexita 29. ožujka, no sukladno načelu reciprociteta, istaknuto je u petak na sjednici Vlade, na kojoj je naglašeno i da se radi na pripremama za sve scenarije izlaska.


Hrvatska se priprema za dva scenarija povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije - uređenog uz sporazum i neuređenoga bez sporazuma, istaknuto je u petak na sjednici Vlade, dan nakon što je britanski parlament još jednom odbacio sporazum Therese May i Bruxellesa i donio odluku o odgodi izlaska.


"S obzirom na to da je i dalje neizvjesno što će se dogoditi 29. ožujka, mi i druge članice EU-a radimo na planovima i scenarijima kako da se naše institucije pripreme u odnosu prema posljedicama što će izlazak Velike Britanije imati na fizičke i pravne osobe, osobito za hrvatske državljane koji tamo žive, ali i na britanske državljane koji su u Hrvatskoj", kazao je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković, referirajući se na službeni datum "razvoda" Londona i Bruxellesa.


Podsjetio je kako su brojne institucije i svi relevantni akteri stavili odgovarajuće informacije na svoje internetske stranice kako bi se građani mogli upoznati s pitanjima o kojima moraju voditi računa, te je najavio kako će se zahvaljujući radu ministarstva vanjskih i europskih poslova i drugih resora Vladi uskoro predstaviti cjelovita informacija o pripremi Hrvatske za slučaj neuređenog povlačenja.


Državna tajnica u MVEP-u Andreja Metelko-Zgombić je na sjednici istaknula kako Hrvatska i dalje smatra da je "uređeni izlazak najbolji put za povlačenje jer se njime osigurava pravna sigurnost građana i poslovne zajednice na obje strane", no da se i dalje radi na pripremi za neuređeni izlazak. "Hrvatska je spremna omogućiti državljanima Ujedinjenog Kraljevstva koji zakonito borave u Hrvatskoj nastavak uživanja postojećih prava, ali sukladno načelu reciprociteta. Na tom su tragu u pripremi dva prijedloga zakona", najavila je Metelko-Zgombić. "Trenutno poduzimamo sve što je potrebno kako bi učinak mogućeg neuređenog povlačenja na živote građana bio sveden na najmanju moguću mjeru", zaključila je.
Vlada je na sjednici usvojila zaključak kojim se prima na znanje informacija o pripremama Hrvatske za slučaj neuređenog povlačenja, u tekstu koji je Vladi dostavio MVEP. Zaključkom su se sva središnja tijela državne uprave zadužila da dovrše sve potrebne aktivnosti iz svoje nadležnosti kojima će s u tom slučaju osigurati odgovarajuća pripravnost. H
EU: Britanci moraju dati opravdanje
Europska komisija poručila je Britaniji da mora opravdati bilo kakav zahtjev o odgodi Brexita i da će prioritet europskih čelnika pri razmatranju hoće li ga odobriti biti izbjegavanje remećenja rada europskih institucija. "Zahtjev za produljenjem članka 50. zahtijeva jednoglasno prihvaćanje svih 27 članica", rekao je glasnogovornik Europske komisije nakon odluke britanskog parlamenta o odgodi Brexita, govoreći o članku Lisabonskog ugovora o izlasku iz EU-a.

Europsko vijeće će "razmotriti takav zahtjev i dati prioritet osiguravanju funkcioniranja europskih institucija i uzimajući u obzir razloge i trajanje mogućeg produženja". Vijeće, sastavljeno od europskih čelnika, sastat će se idući četvrtak i petak. Nekoliko čelnika već je objavilo da London mora ili napustiti savez prije izbora za Europski parlament u svibnju ili treba održati svoje europske izbore kako bi se izbjeglo bilo kakvo pravno osporavanje legitimnosti novog sastava tog tijela.

Neki smatraju i kako se Britancima ne smije dopustiti da ostanu članica ako ne daju jasan plan o tome čemu će služiti produljenje.
Možda ste propustili...