Novosti
SVJETSKI DAN POTROŠAČA: DODIJELJENE NAGRADE ŠKOLAMA

Svim potrošačima jednak stupanj zaštite
Objavljeno 15. ožujka, 2019.
Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u petak je u Tehničkom muzeju Nikola Tesla obilježilo Svjetski dan potrošača (WCRD) te dodijelilo nagrade iz natječaja "Pametno s pametnim tehnologijom - Zaštita potrošača u digitalnom svijetu".


Ukupno je zaprimljeno 118 radova, a najuspješniji su bili učenici Osnovne škole Zrinskih i Frankopana iz Otočca, Trgovačke i tekstilne škole iz Rijeke, Srednje škole Glina te Osnovne škole "Prof. Blaž Mađer" iz Novigrada Podravskog. Škole su nagrađene za najbolji videorad, infografiku, plakat i strip. Dodijeljene su im pametne ploče koje su primile njihove ravnateljice. Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da je natječaj osmišljen kako bi edukacija o pravima potrošača stigla do osnovnih i srednjih škola. "Koliko god želimo digitalizaciju kao alat, ta ista digitalizacija, internet, mrežne djelatnosti i mrežne tehnologije sa sobom nose određene prijetnje. Njima ćemo se znati oduprijeti jedino ako ih dobro upoznamo i budemo li znali sve što one kao negativni aspekt danas mogu nuditi ili čime nas mogu dovesti u neugodnu situaciju”, izjavio je ministar Horvat. Podsjetio je kako postoji novi model financiranja edukacije i upoznavanja potrošača s njihovim pravima.


Na pitanje novinarke uživaju li europski i hrvatski potrošači jednaku zaštitu, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević izjavio je kako svi građani EU-a imaju jednak stupanj zaštite, no kako je pitanje koliko su hrvatski potrošači toga svjesni.
Za hrvatske građane zaštita potrošača još je uvijek nova stvar, za razliku od onih koji su 60 godina u Uniji i koji imaju dužu tradiciju i iskustvo, rekao je Baričević. Zaključio je kako hrvatski potrošači moraju voditi računa o tome da su pronevjere i prijevare moguće te da postoji način na koji mogu istjerati pravdu i zaštititi se. H
Možda ste propustili...

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?

ČETVRTA TRANŠA IZ MEHANIZMA ZA OPORAVAK I OTPORNOST

Hrvatskoj isplaćeno 162,5 milijuna nepovratnih eura