Novosti
VLADA POMAŽE INDUSTRIJI ŠEĆERA

Za program potpore proizvođačima šećerne repe 60 milijuna kuna
Objavljeno 15. ožujka, 2019.
Vlada je u petak usvojila Program potpore za proizvođače šećerne repe za razdoblje od 2019. do 2021. godine, koji je ukupno vrijedan 60 milijuna kuna, a cilj mu je čuvanje proizvodnje te opstojnosti industrije šećera. "Slijedom ukidanja proizvodnih kvota za šećer nastali su novi poremećaji na ovom tržištu i smanjen je interes proizvođača šećerne repe za sadnjom, što negativno utječe i na plodnost poljoprivrednog zemljišta i na opstojnost izvozne šećerne industrije, odnosno triju šećerana koje se nalaze u potpomognutim područjima", istaknula je državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković.


Stoga je, kaže, Ministarstvo poljoprivrede izradilo prijedlog programa potpore za sektor šećera u kojem će sudjelovati 840 proizvođača, uz uvjet da su u upisniku poljoprivrednika i da su dionici proizvodno vezanih potpora. "Program je vrijedan 60 milijuna kuna, godišnje 20 milijuna kuna i financirat će se iz pozicija Ministarstva poljoprivrede", kazala je Vučković.


U obrazloženju odluke o donošenju programa podsjeća se kako je ulaskom u Europsku uniju Hrvatska ušla u sustav proizvodnih ograničenja u sektoru šećera. Europska komisija dodijelila je Hrvatskoj nacionalnu proizvodnu kvotu za proizvodnju šećera, a usporedo s primjenom sustava proizvodnih ograničenja počinje i trend smanjenja površina zasijanih šećernom repom. Sustav proizvodnih ograničenja u sektoru šećera bio je u primjeni do 1. listopada 2017., ali trend smanjenja površina zasijanih šećernom repom nastavio se i u tržišnoj 2018./2019. godini, kad je proizvodnja šećera iz šećerne repe dosegnula najniže brojke.


Glavni razlog smanjenja proizvodnje, kako se navodi u obrazloženju, leži u padu cijena šećera na europskom tržištu zbog ukidanja ograničenja proizvodnje, što je dovelo i do narušavanja tržišta i disbalansa u sektoru te rezultiralo padom interesa proizvođača za sjetvu šećerne repe, na što uvelike utječu i manje cijene koje mogu ponuditi domaći proizvođači šećera, pa se proizvođači okreću proizvodnji manje zahtjevnih kultura. Stoga postoji bojazan u odnosu na mogućnost potpunog prestanka proizvodnje šećerne repe i zatvaranja šećerana, što bi imalo dalekosežne posljedice na zaposlenost u manje razvijenim ruralnim područjima Slavonije i Baranje gdje se odvija najveći dio proizvodnje šećerne repe.


S obzirom na to da je godinama šećer jedan od najvažnijih hrvatskih izvoznih poljoprivrednih proizvoda, bez vlastite proizvodnje došlo bi do veće ovisnosti o uvozu i rasta cijena šećera u maloprodaji.
Zato je cilj potpore zadržati interes proizvođača za bavljenje proizvodnjom šećerne repe, što je značajno ne samo zbog zadržavanja proizvodnje šećerne repe i opstojnosti industrije šećera, nego i zbog plodoreda i održavanja plodnosti poljoprivrednog zemljišta, ističu iz Ministarstva poljoprivrede. H
SMJEŠTAJ INSPEKTORATA
Državni inspektorat, koji će s radom početi 1. travnja, radit će u zgradi Ine, u Šubićevoj. Vlada je, naime, dala suglasnost Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta da s Inom sklopi ugovor o zakupu toga poslovnoga prostora. Prema odluci Vlade zgrada Ine (odnosno zagrada Ina Naftaplina) u Šubićevoj treba se početi koristiti od 1. travnja kao uredski prostor za obavljanje poslova Državnog inspektorata te ostalih tijela.

Ugovor o zakupu sklopit će se na određeno vrijeme, od 1. travnja do 31. prosinca ove godine, a ugovorne strane - Republika Hrvatska i Ina, nakon isteka ugovora o zakupu pristupit će kupoprodaji toga prostora - istaknuo je ministar Darko Horvat.
Možda ste propustili...