Svijet
ZBOG SVE MANJE CIJEPLJENJA DJECA UMIRU U BIH

Sarajevu prijeti epidemija ospica
Objavljeno 16. ožujka, 2019.
Na području Sarajeva vlada epidemija ospica koja je prouzročena sve slabijim cijepljenjem djece, a ta činjenica izravni je uzrok smrti jedne bebe, koja je preminula u četvrtak, potvrdili su u petak predstavnici vlasti Sarajevske županije i Kliničkog centra na kojemu je beba neuspješno liječena od teških komplikacija prouzročenih virusom morbila.


Prema podatcima, koje je iznijela ministrica zdravstva u vladi Sarajevske županije Amela Sofić, na širem području glavnog grada BiH trenutačno je 113 osoba zaraženih morbila virusom, a riječ je o iznimno opasnoj bolesti koja može dovesti do teških upala dišnih puteva, mozga i pluća. "Dominira starosna struktura djece od dvije do pet godina. Zabrinjavajuće je da djeca ispod jedne godine čine 20 posto ukupnog broja oboljelih", kazala je Sofić. Potvrdila je kako su u vladi, ali i u zdravstvenim ustanovama, iznimno zabrinuti jer je uočen stalni rast trenda izostanka cijepljenja djece, iako je to zakonska obveza. Taj problem sve je veći još od 2015. godine, a ono što se zbiva u Sarajevu na tragu je činjenice da je u cijeloj Federaciji BiH postotak cijepljene djece sve manji, pa ih je sada samo oko 60 posto. Prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sigurna zaštita od bolesti, poput ospica, postiže se tek kod cijepljenosti od najmanje 95 posto stanovništva.
"Teoretski su izgledi da nam oboli 60 tisuća ljudi. Mi se nadamo da do toga neće doći. Sve radimo kako bismo smanjili rizik bolesti", kazala je voditeljica Službe za epidemiologiju pri županijskom Zavodu za javno zdravstvo Aida Pitić. Iz Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu u petak su potvrdili kako je na njihovoj Pedijatrijskoj klinici dan prije preminula semogodišnja beba zbog teških komplikacija na plućima. "Djevojčica nije bila cijepljena. Morbili su bolest koja se može spriječiti cijepljenjem i žalosno je da u današnje vrijeme postoji veliki broj djece koja nisu cijepljena", stoji u priopćenju KCUS-a uz upozorenje kako na njihovu Infektivnu kliniku sada već gotovo svakog dana pristiže po desetak pacijenata oboljelih od ospica. "To je sasvim siguran znak o pojavi epidemije. Vrlo je moguće da će epidemija idućih dana imati intenzivniju sliku", stoji u priopćenju. H
Možda ste propustili...

AMERIKA RASPOREĐUJE VOJSKU U GRADOVIMA

Rasizam u SAD-u čeka katarzu

PRONAĐENO 300 ASIMPTOMATIČNIH NOSITELJA

Wuhan bez novih slučajeva zaraze

Najčitanije iz rubrike