Regija
OBNAVLJAJU SE PARK I KIP SVETOG TROJSTVA

Vinkovcima nije trebao spomenik protiv kuge
Objavljeno 16. ožujka, 2019.
Radove sufinancira Ministarstvo kulture s 250.000 kuna, a ostatak snosi Grad
VINKOVCI - U središtu parka na Trgu bana Šokčevića, izgrađenog još sredinom 19. stoljeća, nastavljena je obnova zavjetnog spomenika Svetom Trojstvu postavljenog tu 1845. Već nakon 40-ak godina spomenik se morao obnavljati i danas je teško pretpostaviti u kakvom se stanju tada nalazio, no vjerojatno su zamijenjene stepenice te su dodani stupovi, koji su međusobno povezani krupnim lancima. Stupovi s lancima trebali su štititi spomenik od slobodnoga pristupa jer je jedno vrijeme oko spomenika bila gradska tržnica. Sljedeća obnova bila je 1987., kada je spomenik bio samo popravljan po površini, iako su kipovi na vrhu spomenika s tri dominantna stupa već tada bili u vrlo lošem stanju. Djelomična obnova obavljena je i sredinom ‘90-ih.Vinkovčanima nije trebao spomenik protiv kuge, koji se podizao u drugim sredinama, već im je trebao spomenik koji će ih nadahnjivati i u ratovima koji su slijedili, trebao im je spomenik pred kojim će se pokloniti i zamoliti Svevišnjega za očuvanje i spas duše i tijela, kažu u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Na dan Male Gospe, 8. rujna 1845., zahvaljujući velikoj pomoći obrtnika vinkovačkih cehova, otkriven je spomenik Sv. Trojstvu.

Završetak do lipnja
- S vremenom su pojedini dijelovi postali neprepoznatljivi ili su nedostajali te se moralo pristupiti cjelovitoj obnovi. Za to je bilo potrebno pribaviti posebne uvjete zaštite koje utvrđuje Konzervatorski odjel u Vukovaru Ministarstva kulture jer se radi o registriranom zaštićenom kulturnom dobru. Također, izrađen je elaborat o provedenim konzervatorsko-restauratorskim istraživanjima na temelju kojega se radi sadašnja obnova. Važno je napomenuti kako radove sufinancira Ministarstvo kulture s 250.000 kuna, a ostatak troškova financira Grad - kaže Davor Mecanović, zamjenik pročelnice gradskog Upravnog odjela za kuturu i turizam, i dodaje kako će obnova ovog zavjetnog spomenika znatno pridonijeti općoj slici kulturno-povijesne cjeline u središtu Vinkovaca, koja je sa sačuvanim ostacima materijalne kulture, karakterističnom prostorno-planskom matricom iz rimskog nasljeđa te bogatim arhitektonskim nasljeđem jedna od vrjednijih urbanističkih cjelina na prostorima Slavonije.

U prvoj etapi izrađena je replika kamene figuralne kompozicije Oca, Sina i Duha Svetoga, jesenas su počeli i radovi na obnovi preostaloga dijela spomenika i sada su, kada je vrijeme dopustilo, radovi nastavljeni, a dovršetak je planiran do kraja svibnja.

- Riječ je o zoni A, koja obuhvaća glavni trg i obodnu izgradnju, zoni B, koja obuhvaća povijesnu strukturu južne strane Trga bana Šokčevića, dio Duge ulice i Ulice bana Jelačića, te zoni C, koja zaokružuje središnje gradsko područje. Ta kulturno-povijesna cjelina grada, barokna jezgra Vinkovaca, vrijedan je prostor u kojem se mogu vidjeti brojne zanimljive građevine koje se nalaze i u registru kulturnih dobara kao zaštićena kulturna dobra, poput crkve sv. Euzebija i Poliona, barokne zgrade suda, Gradskog muzeja, gimnazije... Sve to upotpunjuju simboli kalendara Orion u podnici pješačke zone i fontana Ljevača bakra, koji čine jedinstvenu arheološku, kulturnu i turističku priču o povijesti iz doba Vučedolske kulture. Također, na najbolji način u cijelu tu kulturno-povijesnu cjelinu središta Vinkovaca uklopio se i spomenik banu Josipu Šokčeviću, postavljen u parku prošle godine u vrijeme Vinkovačkih jeseni - kaže Davor Mecanović dodajući kako sve to, ali i još neki projekti koji su u planu, stvara uvjete za uključivanje povijesnog nasljeđa u jedinstvenu turističku ponudu Vinkovaca, što može donijeti dugi niz blagodati razvijanjem turističke ponude.

Obnova parka
Uza sve to valja podsjetiti na radove na infrastrukturnom uređenju središnjeg vinkovačkog parka, čiji se nastavak, kako kaže pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i uređenje grada, Dalibor Šandrk, očekuje za dvadesetak dana. Do sada su izvađena bolesna stabla i posađena mlada i taj će se posao nastaviti postupnom obnovom stabala. Rekonstrukcija parka obuhvaća očuvanje povijesne matrice šetnice te pravocrtne drvoredne sadnje, uklanjanje sadržaja koji se ne uklapaju u parkovne prostore, uklanjanje bolesnih i oštećenih stabala te onih sađenih preblizu objektima, sanaciju platane ispred Muzeja, najstarijeg stabla u parku, proširenje pješačke površine ispred crkve, ugradnju novih klupa, novu sadnju usklađenu sa zaštićenim drvećem, sanaciju pješačkih staza i fontane, postavljanje nove rasvjete, a planiraju i sustav navodnjavanja cijelog parka.

Miroslav Flego
Na Malu Gospu 8. rujna 1845., uz pomoć vinkovačkih obrtnika svečano je otkriven spomenik u središtu parka
Šest lanaca, jedan ukraden krajem ‘90-ih
Vinkovački kroničar Vladimir Ćirić zamjećuje kako je u podnožu kipa uklesano ime majstora C. Payerlea iz Osijeka i da je neoklasicističko-historicističkog stila. Prilaz kipu je omogućem trima kamenim stubama, na kojima počiva visoki postament s tri vitka stupa. Dodajmo kako je oko cijelog spomenika šest masivnih lanaca i nema malog Vinkovčanina koji se na njima nije ljuljao, a nisu rijetki oni koji su pali na leđa. Iako su teški, to nije smetalo nekome da krajem ‘90-ih ukrade jedan i odnese tko zna gdje.
Možda ste propustili...

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

Najčitanije iz rubrike