Regija
PROJEKT ABOVE

Zapošljavanje marginaliziranih skupina koje na tržištu rada teško nalaze posao
Objavljeno 16. ožujka, 2019.
VINKOVCI - Vinkovačka Udruga osoba s invaliditetom Bubamara, osnovana 1984. kako bi promovirala izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom kroz učinkovit i visokokvalitetan sustav usluga, jedna od najvećih organizacija civilnoga društva u Hrvatskoj, domaćin je sastanka u sklopu međunarodnog projekta ABOVE – Abilities On The Move. U projektu, uz vinkovačku Bubamaru, sudjeluju slične udruge iz Francuske, Grčke, Italije i Komisija europskog vijeća za socijalnu politiku. Prvi sastanak vezan uz projekt vrijedan 71 tisuću eura održan je u Parizu, drugi lani u Veneciji, a treći je sada u Vinkovcima, gdje je sudionike primio dogradonačelnik Gabrijel Šokičić.

- Naš grad podupire osobe s invaliditetom, pogotovo podržavamo našu Bubamaru, koja je jedna od aktivnijih udruga u gradu, ali i u Hrvatskoj. Poseban je problem zapošljavanje osoba s invaliditetom, zato je danas ovaj Erasmus+ projekt, na kojemu se iznose i iskustva drugih zemalja u ovakvim situacijama – rekao je Šokičić.

Projekt ABOVE ima kao cilj ostvarivanje partnerstva kako bi se razmijenile dobre prakse u području zapošljavanja osoba s poteškoćama u području mentalnog zdravlja, a koje jamče poboljšanje vještina stručnjaka, socijalno-profesionalnu integraciju osoba s poteškoćama i veću kvalitetu njihova života. Svrha je projekta prikupljanje različitih strukovnih metoda, uzimajući u obzir potrebe za profesionalnom potporom za osobe s poteškoćama mentalnog zdravlja u odnosu na zaposlenje, pojašnjava Tomislav Velić, predsjednik Bubamare.

- Ovo je Erasmus+ projekt koji je udruzi Bubamara omogućio da sudjeluje u globalnom kreiranju socijalnih politika, što nam je velika čast. Radi se o projektu koji podrazumijeva ne samo razmjenu iskustava između zemalja članica EU-a već i istraživanje čiji će rezultati biti predstavljeni Komisiji Europskog vijeća za socijalnu politiku. Radi se o zapošljavanju marginaliziranih skupina, s naglaskom na psihički oboljele osobe, ali i sve ostale koje na tržištu rada teško nalaze posao – kaže Velić. M.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana