Osijek
EPILOG SAGE O DONJOGRADSKOJ ULICI

Napokon pločnik i prilazi duž cijele Banove ulice
Objavljeno 16. ožujka, 2019.

Saga o Banovoj ulici u Donjem gradu konačno je dobila svoj epilog - i na posljednjoj dionici izvođenja radova velikog projekta rekonstrukcije i gradnje vodovoda i kanalizacije konačno je završen nogostup te su tamošnjim stanovnicima uređeni prilazi kućama, a obavljena je i priprema za ozelenjivanje javnih površina između pločnika i kolnika.

Asfalt i konačno zatrpane rupe kroz ulicu vesele brojne stanovnike Banove ulice, koji od travnja 2017. godine (u etapama) žive na velikom gradilištu. Naime, ono je tada otvoreno ‘‘prvom lopatom‘‘ na raskrižju s Kišpatićevom, čime se mirna i tiha ulica transformirala u veliki koridor preko kojega su svakodnevno prolazili građevinski strojevi i radnici. Zbog velikih se iskopa teško prilazilo kućama, a svakodnevna prašina i buka kvalitetu su života bili sveli na minimum. Najviše je problema bilo posljednjih mjeseci pri izvođenju radova na posljednjoj dionici - od raskrižja s Ulicom Dinka Šimunovića do Gupčeve. Stanari su se žalili kako se njihova dionica radi "na brzinu" zbog kašnjenja za rokovima, zbog čega su, prema njihovim navodima, punih mjesec dana mnogi imali problema i izići iz kuće na siguran način. Nezadovoljstvo je izazvala i činjenica da se u 2019. godinu ušlo bez gotovih nogostupa, što je, s obzirom na vremenske uvjete, stvaralo velike probleme.

"Sada je sve to iza nas. Konačno su radnici i strojevi otišli, a ispred vrata imamo pločnik. Nije nam bilo lako. Ja imam 79 godina, ne znam što mi je bilo gore - cjelodnevna buka od koje nema odmora ili raskopan ulaz ispred vrata! Sada ulica lijepo izgleda. Malo se brinemo što će biti posađeno na zemljane površine duž ulice. Nekada su tu bile breze koje nam stvarale puno problema. Kažu sada sade grab, hoće li to biti dobro - vidjet ćemo", priča Milenko Bančić iz Banove 16, čije je kućanstvo jedno od ovdašnjih 157 koja su kroz ovaj veliki projekt dobila nove priključke i tako se riješili problema koji su ih mučili u "suživotu" sa starim podzemnim cijevima i kanalizacijom dijelom zidanom opekom.

Inače, projekt rekonstrukcije i gradnje vodovoda i kanalizacije u Banovoj bio je vrijedan sedamnaest milijuna kuna, a realiziran je zahvaljujući partnerstvu Grada Osijeka, Hrvatskih voda i Vodovoda Osijek. I. Solar
MIlenko Bančić

stanovnik Banove ulice

Sada ulica lijepo izgleda. Malo se brinemo što će biti posađeno na zemljane površine duž ulice. Nekada su tu bile breze koje nam stvarale puno problema. Kažu, sada će to biti grab, no vidjet ćemo.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana