Osijek
OBLJETNICA SPECIJALNE POLICIJE OSIJEK

U obrani domovine poginulo 19 policajaca
Objavljeno 16. ožujka, 2019.
Dvadeset i osma godišnjica osnutka osječke Specijalne jedinice policije Osijek obilježena je u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj. Obilježavanje obljetnice osnutka započelo je u 10.40 sati polaganjem vijenca pred spomen-obilježjem poginulim i stradalim pripadnicima Specijalne jedinice policije Osijek.

Današnja Specijalna jedinica policije Osijek, tadašnja pod nazivom Specijalna jedinica policije "Orao", osnovana je 3. ožujka 1991. godine, a u trenutku osnutka imala je 160 aktivnih pripadnika u koje se ubrajaju i izdvojeni vodovi u Đakovu, Našicama i Orahovici.

U obrani domovine, tijekom akcija, poginulo je ili umrlo 19 policajaca: Alen Malij, Damir Furdi, Darko Kušić, Darko Mate, Franjo Majsan, Ivan Majsan, Ivica Repušić, Ivica Tokić, Josip Majsan, Marijan Hnatek, Milan Arambašić, Milan Kruljac, Milan Majić, Mile Grbešić, Miro Mehić, Miroslav Apro, Nedjeljko Kocijan, Vidoje Marić, Nino Varga. Ranjeno je 66 pripadnika Specijalne jedinice policije „Orao“ Osijek. Prvi zapovjednik jedinice bio je inspektor Marijan Ivić i veći broj pripadnika činili su policajci vježbenici, odnosno dragovoljci. Brojne su borbene zadaće u kojima su sudjelovali pripadnici SJP-a "Orao", od uspostave crta obrane u naseljima i na rijeci Dravi do akcija na drugim područjima RH. Uz najpoznatije vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ i „Oluja“ pripadnici SJP-a "Orao" sudjelovali su u akcijama: "Borovo Selo", "Trokut", Maslenica", "Poskok", "Medački džep", "Kocka", "Krug - Požega" i obnašanje zadaća na prvoj crti obrane u akciji "Povratak".

Nakon polaganja vijenaca u 11 sati, u kapeli svetog Jeronima u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj, održana je sveta misa za poginule i umrle pripadnike Specijalne jedinice policije, nakon čega su u prostorijama Policijske uprave osječko-baranjske petorici policijskih službenika uručene zahvalnice za 20 godina časne i uzorne službe u Specijalnoj policiji.
S. Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike