Osijek
SVEČANOST NA FILOZOFSKOM FAKULTETU

Izložba “Za mađarsku neovisnost 1848./’49.”
Objavljeno 16. ožujka, 2019.
Nakon što su u četvrtak položeni vijenci kod spomen-ploče u čast Mihálya Antala ispred sjedišta Mađarskog kulturnog društva Népkör, svečano obilježavanje 171. obljetnice Mađarske revolucije iz 1848. godine nastavljeno je jučer na Filozofskom fakultetu Osijek, u organizaciji Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku i Katedre za mađarski jezik i književnost FFOS-a.

O važnosti 1848. godine u mađarskoj povijesti govorio je Antonio De Blasio, generalni konzul Mađarske u Osijeku. ‘’Mađarski je narod oduvijek volio i cijenio slobodu, i osnovna poruka, odnosno smisao ovoga praznika i svega što se događalo u Mađarskoj 1848., upravo je borba za slobodu, samostalnost i zajedništvo’’, rekao je De Blasio, nakon čega je svečano otvorio prigodnu izložbu ‘’Za mađarsku neovisnost 1848. - 1849.’’.

Misao vodilja jučerašnje proslave na FFOS-u bila je hrvatsko-mađarsko bratstvo, čiji je dokaz činjenica da Mađari i Hrvati na različitim lokacijama zajedno slave najveći događaj u mađarskoj povijesti. ‘’U borbama 1848. sudjelovali su i Hrvati. Zajednički cilj, ideja o slobodi, vodila je oba naroda da, boreći se rame uz rame, zajedno izvojevaju pobjedu. Tako je probuđeno i osnaženo hrvatsko-mađarsko bratstvo, što je kao posljedicu imalo Hrvatsko-ugarsku nagodbu iz 1868.’’, riječi su voditeljice Katedre za mađarski jezik i književnost, Ane Lehocki - Samardžić.

Obilježavanje 171. obljetnice Mađarske revolucije prigodnim su programom obogatili studenti Katedre za mađarski jezik i književnost. D. Miklić
Možda ste propustili...

OŠ JAGODE TRUHELKE PREDSTAVLJA SVOJ ERASMUS PLUS PROJEKT

STEAM projekt za osnovce i učitelje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŽUPAN ANUŠIĆ OD VLADE RH NABAVIO PET MILIJUNA KUNA

Od sljedećeg tjedna kreće aviotretiranje komaraca nad Osijekom!

2

NISU LUKSUZ, NEGO POTREBA

Klima-uređaji: Koliko
para, toliko muzike?

3

ODLUKOM GRADA OSIJEKA

Tri su dravske plaže
i službeno kupališta!

oglas