Osijek
KANONSKA VIZITACIJA OSJEČKIH ŽUPA

Nadbiskup ili generalni vikar svakih pet godina obilazi župne zajednice
Objavljeno 16. ožujka, 2019.

Posljednjih tjedana zaredali su pohodi đakovačko-osječkog nadbiskupa, mons. dr. sc. Đure Hranića, župama u našem gradu. Riječ je o uobičajenim kanonskim vizitacijama svakih pet godina.

Svrha tog službenog posjeta ustanovljenog još na Tridentskom koncilu u 16. stoljeću jest provjera vjerskog, ćudorednog, poslovnog i gospodarskog stanja u svakoj pojedinoj župi. Kao što smo mogli to vidjeti iz primjera Župe sv. Petra i Pavla apostola, nadbiskup Hranić proveo je doslovce cijeli dan u razgovorima sa župnikom, mons. Adamom Bernatovićem, i dvama župnim vikarima, vlč. Robertom Almašijem i vlč. Zlatkom Hnatešinom, ali i svim onim vjernicima koji na razne načine sudjeluju u radu Župe, uključujući i članove župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća, vjeroučitelje, izvanredne djelitelje pričesti, časne sestre, zboriste, skupljače milostinje i pazitelje katedrale te članove karitativnih i molitvenih skupina. Osim uvida u financijske i druge dokumente biskupova ili nadbiskupova dužnost je i fizički obilazak župe s naglaskom na crkvenim objektima, župnom dvoru i inventaru važnom za bogoslužje. Posrijedi je svojevrsna inspekcija, koju biskup (nadbiskup) obavlja sa suradnicima u nazočnosti župnika.

- Nekada su u fokusu kanonske vizitacije bile matične knjige krštenih, kao i osposobljenost primalja u vrijeme velike smrtnosti djece da krste djecu u slučaju smrtne opasnosti. Biskup bi ih okupio i potom ispitivao njihovo znanje. U vrijeme nakon što je vjeronauk bio izbačen iz škola biskup bi provjeravao i kako funkcionira župni vjeronauk. Uz pregled knjiga, biskup danas obavezno razgovara s članovima župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća te Caritasa. Susreće se i s drugim pojedincima i skupinama koji djeluju u župi. Sastavni dio kanonske vizitacije danas je i susret s ravnateljem osnovne škole i predstavnicima vlasti. Kanonski pohod završava večernjom misom koju predvodi biskup. Kako bi se mogle pokriti brojne župe u jednoj biskupiji, u kanonsku vizitaciju odlaze biskup i generalni vikar. Na sličan način redovničke zajednice obilaze njihovi redovnički poglavari - objasnio nam je vlč. Zvonko Pažin, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, koji je i sam župnik, u Župi Duha Svetoga u Čepinu.

Ovogodišnji kanonski pohodi, koji su počeli u siječnju i završavaju u travnju, obuhvaćaju župe Baranjskog, Čepinskog, Osječkog istočnog i Osječkog zapadnog dekanata, kao i odgovarajuće ustanove u Osijeku, a vizitaciju su, prema ustaljenom redu, izmjence obavljali đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić, i generalni vikar, mons. Ivan Ćurić, u pratnji konvizitatora. Obično je pravilo da jedanput u posjet nekoj župi dolazi biskup (nadbiskup), a drugi put generalni vikar. To znači da bi u deset godina nadbiskup obišao svaku župu u svojoj nadbiskupiji. No, naravno, nije kanonska vizitacija jedini povod da neki biskup (nadbiskup) obiđe župu, jer ti crkveni pastiri često posjećuju župe zbog raznih prigoda, poput podjele svete krizme ili raznih svečanih euharistijskih slavlja i obljetnica. Kanonske vizitacije pripremaju se mjesecima i tjednima unaprijed, a župnici su dužni odraditi odgovarajuće duhovne (razgovor s vjernicima i priprema njihova susreta s nadbiskupom) i administrativne pripreme, koje uključuju činjenje župnih knjiga, računa i inventara dostupnima. Danas se brojni zapisnici o kanonskoj vizitaciji sastavljaju i u elektroničkom obliku. Središnja točka i vrhunac kanonskog pohoda je euharistijsko slavlje koje predvodi nadbiskup. Poželjno je da na tom euharistijskom slavlju u večernjim satima sudjeluju svi suradnici i sve skupine vjernika u župi.

Draško Celing
VIZITACIJE VRHUNSKO POVIJESNO VRELO
Zapisnici o kanonskim vizitacijama iz starine prvorazredno su povijesno vrelo. U oskudici drugih izvora ponekad nam pružaju jedinu informaciju o pojedinoj zajednici. Državni arhiv u Osijeku objavio je niz publikacija sa zapisima o biskupskim vizitacijama u latinskom izvorniku i hrvatskom prijevodu koji je načinio nekadašnji ravnatelj te ustanove, dr. sc. Stjepan Sršan. Naš sugovornik, dr. sc. Pažin, prisjeća se zanimljivog podatka da su stanovnici Valpovštine još u 18. stoljeću četvrtkom štovali poganski kult u čast Jupitera ili Peruna Gromovnika.
Župnici su dužni odraditi odgovarajuće duhovne i administrativne pripreme za kanonsku vizitaciju u svojoj župi
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike