Ekonomija
OTVOREN 24. MEĐUNARODNI SAJAM VIROEXPO

Od skice na papiru do hale u godinu dana
Objavljeno 16. ožujka, 2019.
Na Viroexpu predstavlja se 625 izlagača iz 29 zemalja uz novu zemlju sudionicu – Kraljevinu Španjolsku

Vezani članci

VIROEXPO VEĆ JE PRVOG DANA BIO PREPUN

Najviše izlagača iz Hrvatske - od Dubrovnika do Iloka

Otvaranje ovogodišnjeg 24. međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2019., ostat će zapamćeno po dvije stvari. Prva je svakako to što se nakon svih godina podstanarstva i održavanja u različitim dvoranama, šatorima i halama, sajam prvi put održava u vlastitim prostorima, u novoj multifunkcionalnoj hali.

Grad investicija
Druga je skica na papiru, na kojoj je prošle godine potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić skicirao model kako realizirati ovakav infrastrukturni objekt. I nakon godinu dana – skica je postala realnost.
- Pokazali smo da ružno crtamo, ali da znamo napraviti lijepu halu - rekao je jučer na otvorenju novog izdanja Viroexpoa Tomislav Tolušić koji je nazočne pozdravio i u ime Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade RH.
Ove godine na Viroexpu će se do nedjelje predstaviti 625 izlagača iz 29 zemalja uz novu zemlju sudionicu – Kraljevinu Španjolsku. Zemlja partner je Republika Slovenija, a županija partner Splitsko-dalmatinska županija. Grad partner je Grad Zagreb.
Kao domaćin, prvi je goste na ceremoniji otvaranja pozdravio Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice.
- Ovo je uvijek prigoda u kojoj valja podsjetiti da je Virovitica grad investicija. Ovaj prostor bivše vojarne koji je Vlada RH darovala Virovitici daje brojne mogućnosti. Jedna od njih je bila i gradnja ovog prostora na kojemu ćemo omogćiti našim poduzetnicima da se predstavljaju sa svojim proizvodima. Virovitica je danas i investitor drugih velikih projekata bilo da su financirani iz EU-a, ili nacionalnih fondova, ili iz gradskog proračuna. U pripremi je još 90-ak projekata koji će promijeniti izgled grada, učiniti ga još funkcionalnijim i podići standard građana u komunalnom smislu. Virovitica je grad koji poduzetnicima nudi zemljište u gospodarskoj zoni za jednu kunu po metru kvadratnom, oslobođeni komunalnog doprinosa i naknade, izdajemo dozvole u sat vremena, dajemo svu logističku pomoć ne samo kod gradnje, nego i kod poslovanja. Brinemo se i za pogodnosti radne snage, od rođenja djeteta, preko vrtića i osnovnih i srednjih škola, kroz besplatni prijevoz, stipendije... Osigurali smo i da Virovitica postane grad znanja i da naše visoko školstvo svojim programima prati potrebe gospodarstva - pohvalio se virovitički gradonačelnik te istaknuo kako je Virovtica i grad sportaša, kultrurnih institucija i događanja.
- Virovitica je danas grad koji ima 23 tisuće stanovnika, a prema analizama gospodarskih subjekata gradu gravitira 101 tisuća stanovnika, s obzirom na to da smo mi i prometno, administrativno, institucionalno, zdravstveno te gospodarsko središte. Imamo i nekoliko projekata od nacionalnog interesa, poput naš gospodarske zone, navodnjavanja od ukupno 12 milijuna kvadrata, što će biti najveća zona navodnjavanja u Europi, a tu je i turistička zona Bilogora koja ima potencijala da bude ponuđena i tržištu Europe. Ali i dalje brzina razvoja ovoga grada, ovoga sajma i svega što radimo na ovom području, ovisi o gradnji brze ceste. Stoga, zaključno, zahvala Vladi RH, jer smo prije koji tjedan popisali ugovor o pripremi projektne dokumentacije - istaknuo je Kirin.

Slatke brige
A virovitičko-podravski župan Igor Andrović “krivac“ je za gore spomenutu skicu. On ju je nakon prošlogodišnjeg sastanka s Tolušićem arhivirao s namjerom da je pokaže kada hala bude gotova. I nije morao dugo čekati...
- Ovo je prvi realizirani projekt Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem i na njega smo posebice ponosni. Od Ministarstva poljoprivrede dobili smo 14 milijuna kuna, a u tom projektu Virovitičko-podravska županija sudjeluje s 2,5 milijuna kuna. Tu je još i udjel Grada Virovitice, a ukupna vrijednost te investicije iznosi 16,5 milijuna kuna. Svako izdanje našeg sajma naše je novo dokazivanje, a ove godine želimo biti najbolji. Mjesec dana prije početka sajma izlagači su popunili sve ove kapacitete, dakle, opet smo imali slatke brige. Sve ovo pokazuje da je nastup na Viroexpou stvar prestiža. I naša se županija može pohvaliti s nizom pozitivnih pokazatelja, od rasta poduzetnika do privlačenja sredstava iz EU fondova, a u svemu tome zasigurno zaslugu ima i ovaj sajam - istaknuo je župan Andrović.
Uz Virovitičko-podravska županiju i Grad Viroviticu, vjerni organizatori i pokrovitelji sajma su Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Hrvatska obrtnička komora (HOK) te su domaćine i goste pozdravili i njihovi potpredsjednici Dragan Kovačević i Damir Židanić. Za Židanića Viroexpo je “izvrsna platforma za promociju obrtničkih proizvoda i usluga“, a za Kovačevića je pak održavanje sajma u novoj dvorani znak suradnje Županije, Grada Virovitice i resornih ministarstava.

Gospodarski susreti
- Realizacija ove investicije rezultat je spoznaje da će sajamske manifestacije biti kvalitetan način promocije našeg gospodarstva - naglasio je Kovačević.
Ovogodišnja zemlja partner je Slovenija, jedna od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera Hrvatske.
Smiljana Knez, veleposlanica Slovenije u Hrvatskoj, podsjeća kako je ukupna gospodarska razmjena dvaju susjeda u prošloj godini iznosila četiri milijarde eura. Hrvatska je Sloveniji četvrti najznačajniji vanjsko-trgovinski partner.
- Sigurna sam da će i Viroexpo poticati suradnju i sklopiti novi ugovori - poželjela je veleposlanica.
Naposljetku, Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede je otvorio 24. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2019.
- Govorimo da je Viroexpo sajam s dušom, on to doista i jest, a dušu mu daju njegovi izlagači. A njih 95 posto iz godine u godinu vraćaju se ovom sajmu. Prepoznali su sve ono što mogu ovdje dobiti, a mogu dobiti gospodarske susrete, nova poznanstva i upravo su oni najzaslužniji što smo konačno riješilil pitanje sjamskog smejštaja i napravili ovu halu. Ona će, naravno, tijekom godine biti korištena i za cijeli niz drugih manifestacija. Ovo nije jedina invesiticija koja se u Virovitici realizira iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Vlada RH stoji iza Virovitice, iza ove županije i cijele Slavonije. Ali i cijelog njezinog gospodarstva, sa zakonskim propisima, poreznim olakšicama, ukidanjem parafiskalnih nameta - rekao je zaključno Tolušić.
Uz niz sadržaja, na Viroexpu i ove će godine biti stručna predavanja iz gospodarstva i poljoprivrede te niz ostalih događanja.Radno vrijeme sajma je od 9 do 19 sati, cijena ulaznice je 10 kuna. Dario Kuštro
Hala se gradila novcem Ministarstva poljoprivrede, Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice
Brojni pokrovitelji i partneri sajma
Uz predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović, pokrovitelj sajma je i Vlada RH. Ostali pokrovitelji su: Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo turizma. Organizatori i pokrovitelji sajma: Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, HGK Županijska komora Virovitica, HOK Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije. Tehnički organizator je Viroexpo d.o.o.. Zemlja partner je Republika Slovenija, a Županija partner Splitsko-dalmatinska županija. Grad partner je Grad Zagreb. Ove godine pokrovitelj i partner sajma su i Slatinska banka te Osječko pivo.
Možda ste propustili...

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

Najčitanije iz rubrike