Magazin
TJEDNI OSVRT

SDP s nulom iz Like “spreman” za EU izbore
Objavljeno 16. ožujka, 2019.

I bez obzira na sve što se godinama događa sa SDP-om, svojevrsno rasulo, šokantno je odjeknula vijest da ta stranka na nedjeljnim izvanrednim izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije nije osvojila ni jedan jedini vijećnički mandat.

Dobro, nije da je Lika ikada bila SDP-ova baza, ali, ipak, zabilježen je najdrastičniji pad potpore birača: 2017. za tu je stranku glasovalo 2650 birača (10,5 posto) i imala je tri mandata, a u nedjelju samo 851 (3,9 posto) i nije uspjela osvojiti ni jedan mandat. Još više začuđuje što se nitko od uglednijih SDP-ovaca na to nije pravo ni trznuo, ali je već sutradan stigla jedna dobra vijest, jer tako se to zapravo i radi. Naime, predsjednik SDP-a Ličko-senjske županije Tomislav Zrinski dao je ostavku na tu funkciju zbog nadasve poražavajućeg rezultata. “Ne prebacujući odgovornost ni na koga, kao odgovorna osoba koja je u stranci od njezina osnutka, preuzimam cjelokupnu odgovornost za neostvareni rezultat te se povlačim s mjesta županijskog predsjednika stranke Ličko-senjske županije”, priopćio je, za svaku pohvalu, Zrinski, a pitanje je je li time dao primjer i budućim izbornim gubitnicima, i to ne samo u SDP-u.

A ako su lički izbori ujedno bili test za svibanjske europarlamentarne izbore, pitanje je i što će se sve još dogoditi. Jer valja naglasiti da većina političkih analitičara HDZ-u prognozira šest, a SDP-u tri mjesta u Europskom parlametnu, odnosno svakome mandat više negoli na posljednjim izborima. Za HDZ je ta opcija vjerojatna, ali samo moguća za SDP, jer, podsjetimo, prognoza je da će bez zastupnika ostati i Hrvatski konzervativci Ruže Tomašić, što ide u prilog HDZ-u, kao i liberali i Zeleni, što bi u konačnici pomoglo SDP-u, i baš tu je jedina sreća za posrnulog šefa te stranke Davora Bernardića, jer se, zajedno s najvišim suradnicima, kako u stranačkom tako i u političkom te oporbenom djelovanju, nije iskazao i dokazao.

Uz to, još se ne zna, kao i u većini stranaka, koga će Bernardić staviti na listu, osim da će to biti po ključu “šest žena i šest muškaraca”. Na listi će se navodno naći, također na iznenađenje mnogih, i Mirela Holy, bivša SDP-ovka, a poslije i vrlo kratko šefica ORaH-a. Nemoćni Bernardić, a što drugo reći, radi bilo kakvog spasa pregrmio je i brojne kritike koje je Holy o njemu i SDP-u izgovorila, očito svjestan da će od njezina pristanka da bude na listi imati velike koristi.

Ukupno analizirajući, svim SDP-ovcima samo se može poželjeti sreća, a i preporučiti da što češće na putu za Sabor pale svijeće Majci Božjoj od Kamenitih vrata, pa i oni koji ne vjeruju.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Najčitanije iz rubrike