Magazin
INTERVJU: VIOLETA ŠUGAR/ROBERTA KONTOŠIĆ PAMIĆ, O MLADIMA I PODUZETNIŠTVU

Okosnica svega je poticajno okruženje u kojemu mladi mogu razvijati svoje potencijale
Objavljeno 16. ožujka, 2019.

Vezani članci

TEMA TJEDNA: HRVATSKA MLADEŽ - DIJAGNOZA STANJA (I.)

Generacijska pogreška: Traženje spasa u inozemstvu

TEMA TJEDNA: HRVATSKA MLADEŽ - DIJAGNOZA STANJA (II.)

Mirela Pašić: Potrebne su suštinske promjene, ponajprije u obrazovnom sustavu

INTERVJU: DEJANA BOUILLET

Mladi se više oslanjaju na osobne i obiteljske nego na društvene resurse

Kad se radi o mladima i poduzetništvu, to je također iznimno važno područje o kojemu treba voditi računa. S tim u vezi, na Sveučilištu Jurja Dobrile, uz partnere, prethodnih se godina organizira i provodi i na državnoj razini zapažen edukacijski program Katalog poduzetničkih ideja. O tome smo razgovarali s izv. prof. dr. sc. Violetom Šugar, šeficom Katedre za organizaciju, poduzetništvo i pravo, te dr. sc. Robertom Kontošić Pamić s iste katedre Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.



Program je namijenjen mladima, recite nam nešto više o tome?


- Katalog poduzetničkih ideja (KPI) edukativan je dvomjesečni program Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" (FET-a) namijenjen srednjoškolcima s područja Istarske županije. Program se sastoji od predavanja i radionica kroz koje se razvijaju poduzetničke ideje učenika srednjih škola. U sklopu programa organiziraju se i studijski posjeti, dok je prezentacija projekata veliki finalni događaj koji na našem fakultetu okuplja učenika iz cijele Istre, a oni se toga dana natječu za prva tri mjesta popraćena i nagradama. Žiri sastavljen od poduzetnika i profesora FET-a ocjenjuje timove u nekoliko kategorija. Cilj je programa razviti poduzetnički duh i kreativnost kod mladih te poticati poduzetništvo kroz samozapošljavanje i jačanje kompetencija, što je i u skladu s vizijom kojom se FET profilira kao društveno odgovoran centar izvrsnosti u visokom obrazovanju i znanosti, a usto i središte poticanja inovativnosti i poduzetničke kulture. Katalogom poduzetničkih ideja kod učenika se potiče maštovitost, timski rad, poštovanje prema tuđem radu, kao i interdisciplinarnost.


Projekt se iz godine u godinu razvija i raste, odaziva mu se sve više škola s područja Istarske županije, šire se aktivnosti. Inicijalno, u sklopu projekta u ak. god. 2014./2015. sudjelovale su samo škole s područja grada Pule, dok je ovogodišnje izdanje uključivalo škole iz Pazina, Poreča, Labina i Pule s više od 180 učenika uključenih u naš program. Također, ovogodišnji program proširili smo fakultativnim sadržajem usmjerenim razvoju socijalnih i organizacijskih vještina te promišljanju o socijalnom uključivanju i zapošljavanju mladih ljudi. Dodatak plus (Katalog poduzetničkih ideja +) dobiven je zahvaljujući suradnji FET-a s projektom SOS čiji je nositelj Grad Pula, uz partnere Udrugu mladih, Alumni FET Pula i Zakladu Istra, te Interreg projektom ATLAS pri FET-u, koji kapitalizira i nastavlja projekt SMART INNO unutar kojega je i nastao KPI. Stalni KPI tim čine nastavnice FET-a, doc. dr. sc. Katarina Kostelić i dr. sc. Roberta Kontošić Pamić.
ISTARSKI POUČAK


Kako se zapravo može i treba poticati poduzetnički duh kod mladih u Hrvatskoj? Koji su tu problemi, jesu li mladi uopće zainteresirani...?


- Na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" kontinuirano se trudimo poticati mlade da se okušaju u poduzetništvu, bilo preko KPI-ja koji je namijenjen srednjoškolcima, ali i nizom programa za naše studente.


Tako je svim studentima Sveučilišta Jurja Dobrile (UNIPU) na raspolaganju Studentski poduzetnički inkubator (SPIN), koji nudi posve opremljen uredski prostor i mentorstvo, što je posebno važno i vrijedno za poduzetnike početnike. Kroz cijelo razdoblje boravka studenata u inkubatoru, najprije u predinkubacijskoj fazi, dok razvijaju svoje ideje, te potom u fazi inkubacije, kada su već osnovali poduzeća, surađuju s mentorima, profesorima UNIPU-a. Pri ulasku u SPIN dodjeljuju im se mentori, stručnjaci u pojedinim područjima, sukladno djelatnosti kojoj pripada njihova poslovna ideja, ali za savjete se mogu obratiti i bilo kojemu drugom profesoru.


Upravo se kroz inkubator kompenzira nedostatak financijskih sredstava s kojim se susreće svaki poduzetnik početnik, pa se tako, oslobođeni plaćanja najma prostora i kupnje potrebne opreme, mogu posvetiti samo svojem poduzetničkom razvoju. S druge strane, strah da će im mogući manjak iskustva otežati ulazak u poduzetničke vode riješen je mentorstvom. Raduje nas što smo se nakon šest godina od otvaranja SPIN-a našli u situaciji da moramo razmišljati o proširenju kapaciteta, o čemu upravo dogovaramo suradnju s ostalim jedinicama lokalne samouprave koje na svojim područjima imaju inkubatore, kako bismo našim studentima, koji nisu iz Pule, mogli ponuditi i prostore u blizini njihova stanovanja.


Trenutno u SPIN-u, uz timove u predinkubacijskoj fazi, posluju četiri studentske tvrtke 2. generacije stanara SPIN-a, a među njima ima i studenata iz Slavonije. Vjerujemo kako se zainteresiranost za poduzetništvo razvija i kroz projekte na našim poduzetničkim kolegijima. Jedan je od primjera i Međunarodni virtualni inkubator (International Virtual Incubator) koji provodimo u suradnji s izraelskim College of Management Academic Studies (COMAS) iz Rishon LeZiona nedaleko od Tel Aviva, središta startup nacije. Kroz ovakve međunarodne projekte studenti stječu kompetencije vezane uz timski rad, fleksibilnost i rješavanje problema, upoznaju različite kulture, uče o toleranciji, postaju sve sigurniji, odvažniji i usavršavaju komunikaciju u međunarodnom okruženju, koja je postala nezamisliva bez engleskoga jezika. Sve su to kompetencije poželjne ne samo za modernoga poduzetnika nego za sve mlade na pragu svijeta rada i brzih promjena tzv. 4. industrijske revolucije, zahvaljujući kojoj mogu očekivati da će u desetljećima pred nama raditi poslove koji danas ne postoje.
MOTIVACIJE NE MANJKA


Kakvi su inače potencijali mladih ljudi iz akademskog i poduzetničkog svijeta, jesu li dostatno revalorizirani, cijenjeni u RH, ili moraju u inozemstvo da bi bili priznati, da bi više i bolje radili?


- Okosnica svega je poticajno okruženje, u kojemu mladi (kao i svi ostali) mogu razvijati svoje potencijale, a ne govorimo samo o poduzetništvu. Puno je primjera koji prolaze ispod radara, no time se oni usmjereni ostvarenju svojih ciljeva ne opterećuju, oni rade, razvijaju nešto svoje i stvaraju nove vrijednosti. U našem se SPIN-u razvijaju poduzetnici u području digitalnog marketinga, nautičkog turizma, usluga zračnoga prometa, zapošljavanja i kreativnih informatičkih rješenja, a sa svojim idejama javljaju nam se i novi potencijalni korisnici, što nas veoma raduje. Sve nas to motivira za buduće aktivnosti i potvrđuje uvjerenje kako se poduzetništvom može i treba mijenjati svijet oko sebe.


Naši studenti poduzetnici, kao i svi mladi, hrabri, inovativni pokretači promjena, dokazuju kako se uz dobru organizaciju vremena i obveza može sve stići, redovito ispunjavati studentske obveze i biti poduzetnik, i to u Hrvatskoj!
Ukupno uzevši - koji je zapravo temeljni problem mladih u RH, i u poduzetništvu i općenito? Manjka li mladima optimizma i poletnosti?



- Mladi su odraz društva, pa je njihovu problematiku potrebno promatrati i rješavati sa svih strana, počevši od onih koji kreiraju politike do svih aktivnih dionika. Mladima treba pružiti što više prilika, mogućnosti i motivirati ih, to je naš temeljni zadatak. Unutar ponuđenoga oni će pronaći ono što ih najviše zanima i profilirati se. Mi smo na FET-u pozitivni, mladi su u središtu svih naših aktivnosti, oni su dio onoga što jesmo i još više onoga što želimo postati, dakle naše vizije koju želimo realizirati u suradnji s njima. Studenti su aktivno uključeni u sve što radimo, od strateškog planiranja do operativne provedbe, članovi su različitih odbora, vijeća i udruga, pomažu nam unaprijediti kvalitetu i predlažu poboljšanja. Optimizam ili pesimizam u društvu općenito prenosi se i na mlade, a misija akademske zajednice trebala bi biti poticanje optimizma utemeljenog na rješenjima za društvene izazove. S druge strane, svi bi dionici društva trebali aktivno i odgovorno sudjelovati u kreiranju vlastite budućnosti. (D.J.)


Darko Jerković
IZV. PROF. DR. SC. VIOLETA ŠUGAR
šefica Katedre za organizaciju, poduzetništvo i pravo na Fakultetu ekonomije i turizma ”Dr. Mijo Mirković”
DR. SC. ROBERTA KONTOŠIĆ PAMIĆ
Katedra za organizaciju, poduzetništvo i pravo, Fakultet ekonomije i turizma ”Dr. Mijo Mirković”, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Možda ste propustili...

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

Najčitanije iz rubrike