Svijet
THERESA MAY MORA OBJASNITI BRUXELLESU RAZLOGE

Britanija traži odgodu Brexita do 30. lipnja
Objavljeno 15. ožujka, 2019.
Britanska premijerka Theresa May zatražit će od Europske unije odgodu Brexita do 30. lipnja. Parlament je, naime, u četvrtak s 412 glasova "za" i 202 "protiv" izglasao prijedlog o produženju članka 50. koji se odnosi na izlazak iz Unije. S druge strane, odbijen je prijedlog o novom referendumu protiv kojega su bila 334 zastupnika, a podržalo ga je njih 85. To znači da Velika Britanija, ako Bruxelles prihvati odgodu, neće izići iz Unije 29. ožujka, kako je prvotno dogovoreno. Podsjetimo, u srijedu su britanski parlamentarci glasanjem isključili mogućnost izlaska iz EU-a bez sporazuma.


Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao je članice EU-a da podrže "dugu" odgodu Brexita, ako Ujedinjeno Kraljevstvo to zatraži, pod uvjetom da London promijeni "strategiju".


"Tijekom konzultacija za europski summit savjetovat ću 27 država članica EU-a da budu spremne pristati na dugu odgodu, ako Ujedinjeno Kraljevstvo pristane preispitati svoju strategiju za Brexit i uspije postići konsenzus o njoj", objavio je Tusk na Twitteru. Summit EU-a održat će se 21. i 22. ožujka. Jedan europski dužnosnik kazao je da Tusk na umu ima odgodu od najmanje godine dana. Glavni europski pregovarač Michel Barnier pozvao je u srijedu London da se jasno izjasni kakvu vrstu odnosa želi s EU-om nakon Brexita. Europski čelnici žele potaknuti britansku vladu da promijeni svoj model Brexita i podrži blaži razvod koji bi zemlji omogućio da, primjerice, ostane u carinskoj uniji s EU-om.
Premijerka Theresa May poslat će pismo Donaldu Tusku u kojem će objasniti zašto želi odgodu Brexita i kako dugo. Britanija bi tijekom te odgode ostala punopravna članica EU-a. Analitičari smatraju da premijerka May želi iskoristiti mogućnost duge odgode kako bi izvršila pritisak na britanske zastupnike da podrže njezin sporazum o izlasku iz EU-a, o kojem se pregovaralo dvije i pol godine. Andrew Bridgen, euroskeptični zastupnik Konzervativne stranke, optužio je premijerku da provodi "politiku spaljene zemlje" kojom je uništila sve druge opcije za Brexit kako bi zastupnicima ostao samo izbor između njezinog sporazuma i odgode. May se nada da će na svoju stranu privoljeti sjevernoirsku Demokratsku unionističku stranku (DUP), koja pruža potporu njezinoj manjinskoj vladi u parlamentu, a koja je do sada bila protiv njezinog plana. Čelnica DUP-a Arlene Foster kazala je da stranka radi s vladom na tome da se pronađe rješenje za izlazak iz EU-a sa sporazumom. D.Pav./H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike