Crna kronika
UVJET ZBOG NASILJA

Bivša supruga jako je dobra, ali kada ne pije
Objavljeno 15. ožujka, 2019.
Bivši supružnici žive pod istim krovom 35 godina, od 1984., a posljednjih pet godina su razvedeni

Pedesetosmogodišnja Slavonka osuđena je zbog zlostavljanja bivšeg supruga na kaznu zatvora od pet dana, zamijenjeno uvjetnom kaznom ako ne počini jedan ili više prekršaja za koji joj je izrečena ista ili teža kazna od izrečene ovom uvjetnom osudom. Sud joj je odredio i obveznu zaštitnu mjeru obaveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu, koja će trajati prema potrebi, ali ne duže od šest mjeseci. Zaštitna mjera provoditi će se u jednoj slavonskoj bolnici, na odjelu psihijatrije. Bivši supružnici žive pod istim krovom već 35 godina.

Žena je nepravomoćno osuđena jer je 30. siječnja ove godine, oko 8.45 sati, u kući gdje živi s bivšim suprugom, počinila nasilje u obitelji u alkoholiziranom stanju, pod utjecajem 1,31 promila alkohola u krvi. Optužnicom ju se teretilo da je vrijeđala dostojanstvo bivšeg supruga govoreći mu: "Đubre jedno, što ti imaš sa mnom, nećeš ti meni braniti piti!" Nakon toga je s radne površine u kuhinji uzela tanjur i razbila ga o pod. Potom je otišla u spavaću sobu te s komode u hodniku uzela praznu bocu i razbila je o pod, čime je kod bivšeg supruga izazvala uznemirenost. Optužnicom ju se teretilo da je, uz psihološko nasilje prema bivšem suprugu, počinila i ekonomsko uništenje imovine, prouzročivši kod bivšeg osjećaj povrede dostojanstva i uznemirenosti.

- Odluku o krivnji Sud temelji na uvjerljivom i dosljednom dokazu oštećenika svjedoka, koji je vjerno opisao događaj te sud nije imao ni jedan razlog posumnjati u istinitost istog - stoji u obrazloženju nepravomoćne presude.

Na sudu je 58-godišnjakinja rekla da se ne osjeća krivom, da nije vrijeđala supruga, niti je razbijala stvari po kući. Kazala je da je njezina jedina krivnja što je konzumirala alkohol. U istoj kući bivši supružnici žive sporazumno.

Bivši suprug u dokaznom je postupku rekao da s bivšom suprugom živi u istom kućanstvu od 1984., a unatrag pet godina su razvedeni. Rekao je da je kobnog dana njegova bivša supruga već trebala biti na poslu, ali je ona, dok je on prao posuđe, rekla da obija ići raditi te ga je počela vrijeđati i razbijati po kući. Napomenuo je da bivša supruga uglavnom konzumira alkohol kad je slobodna, ali u posljednje vrijeme i kad ide na posao. Prijavio ju je policiji samo kako bi joj pomogao, jer imaju zajedničku djecu, koja su ga podržala. Dodao je da je bivša supruga inače jako dobra osoba, ali kada ne pije.

Okrivljena je rekla da ne osporava da je bila pijana, ali se ne sjeća da je vrijeđala. Pristajala je liječiti se od ovisnosti o alkoholu.

Sandra Lacić
odluka
PRIJAVIO JU

JE DA JOJ

POMOGNE
UVJETNA OSUDA JE PRIMJERENA
Nadležni sud smatrao je da će i sama uvjetna osuda, kao mjera upozorenja, biti dostatan prijekor 58-godišnjakinji da se ubuduće kloni ovakvog ponašanja te da će se tom kaznom postići svrha specijalne i generalne prevencije kažnjavanja, s tim što joj je u roku kušnje (uvjeta) dana mogućnost da preispita svoje ponašanje i uskladi ga s društveno prihvatljivim. Zaštitna mjera liječenja ovisnosti od alkohola određena joj je da bi se dodatno postigla svrha prekršajne kazne, i to specijalna prevenecija, jer je i sama priznala konzumiranje alkohola i pristala na liječenje.

Sud je ocijenio primjenu navedene zaštitne mjere opravdanom, jer je upravo alkoholizirano stanje bilo od odlučnog utjecaja na počinjenje prekršaja.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike