Sport
DANAS ŽDRIJEB ČETVRTFINALA LIGE PRVAKA

Lewandovski kritizirao Kovača: Igrali smo previše defenzivno i bez rizika
Objavljeno 15. ožujka, 2019.

Liverpool i Barcelona posljednji su četvrtfinalisti Lige prvaka te će se naći u današnjem ždrijebu u Nyonu. Nakon što su prve utakmice osmine finala završile bez pogodaka, u uzvratnom susretu "redsi" su u Münchenu nadigrali i svladali Bayern Nike Kovača sa 3:1, a Barcelona je na svom Camp Nouu sa 5:1 porazila Lyon.

U ogledu dvaju kandidata za europski naslov nadu u šestu krunu produžila si je Kloppova momčad, koja je njemačkog prvaka ostavila bez prave prilike za prolaz. Iako ni Liverpool nije briljirao, pokazao je mnogo više od Kovačeve momčadi te zasluženo izborio mjesto među najboljih osam klubova Europe. Ovaj je put "okidač" gostiju bio Mane, zabivši dva pogotka, od kojih prvi i krivnjom vratara Neuera, koji neće po dobrome pamtiti jubilarni, 100. nastup u Ligi prvaka. Iako su Bavarci do odmora uspjeli izjednačiti, nisu ni u nastavku uspjeli podići svoju igru te konkretnije zaprijetiti "redsima". Tako je Liverpool kompletirao "šamaranje" premijerligaša protiv bundesligaša, jer su sva tri ogleda Engleza i Nijemaca u osmini finala završila prolascima onih prvih, uz ukupnu razliku pogodaka od 17:3. Prvi će put nakon sezone 2008./09. Engleska imati čak četiri predstavnika u četvrtfinalu, čime se rasplamsala nada na Otoku da nakon sedam godina kruna može ponovno pripasti nekom engleskom predstavniku.

- Ovime smo potvrdili da se Liverpool vratio u vrh europskog nogometa. Ponosan sam na igrače, jer nije lako pobijediti na Allianz Areni. Iako smo zabili gol u prvom poluvremenu, željeli smo i tada pokazati više, no i tada smo potpuno uništili svaki Bayernov pokušaj organizacije. Puno bolje i zrelije odigrali smo drugo poluvrijeme i potpuno zasluženo pobijedili. Trojac naprijed odigrao je izvanredno, a i momci s klupe su pomogli. Svejedno nam je koga ćemo izvući u četvrtfinalu - poručio je Klopp, negirajući kako mu je pobjeda slađa zbog toga što je prije vodio Borussiju (D).

Njemački mediji očekivano su razočarani ispadanjem svog predstavnika, ističući kako je nedostajalo žari i siline, a i hrabrosti, pogotovo u usporedbi s nekim prijašnjim sezonama. Naglašava se kako je ovime završen jedan ciklus Bayernove momčadi i generacije koja je osvojila premalo, samo jedan naslov 2013. Čak je i Lewandowski indirektno kritizirao Kovača, istaknuvši kako su obje utakmice igrali predefenzivno, ne pokušavajući stvarati pritisak pred suparničkim vratima, bez ikakvog rizika. Sam Kovač čestitao je Kloppu i Liverpoolu na zasluženoj pobjedi te se okrenuo preostalim natjecanjima.

- Još uvijek imamo dva trofeja za borbu, vodimo u Bundesligi, još smo u Kupu i cilj nam je slaviti u oba natjecanja - rekao je bivši hrvatski izbornik nakon najranijeg Bayernova ispadanja od 2011., koje je "zapečatilo" da Bundesliga prvi put nakon 11 godina nema predstavnika u četvrtfinalu.

Čak 12. godinu uzastopno Barcelona je izborila četvrtfinale, što je novi rekord natjecanja. Ponovno je u svom elementu bio Messi, koji je uz dva pogotka isto toliko puta i asistirao pa prave dvojbe oko prolaska nije bilo. No ovaj je susret još jednom pokazao da će sucima trebati još dosta "uigravanja" da VAR primijene kako treba, jer je kazneni udarac na Suarezu trebao biti poništen, čak je i Urugvajac priznao da je on nagazio na nogu braniča gostiju, kao i gol Lyona, zbog prekršaja u napadu.

- Bilo je malo nervoze kod 2:1, dopustili smo da nam taj gol nakon prekida unese nered, a sve do tada Lyon nam nije zaprijetio. Srećom, zabili smo treći pogodak te vratili kontrolu - rekao je Messi, još jednom ključ uspjeha Barcelone, u čijim je redovima Ivan Rakitić odradio punu minutažu.
G. Roguljić

Goran Roguljić
Rezultati
Bayern - Liverpool 1:3 (Matip 39-ag; Mane 26, 84, Van Dijk 69). Liverpool je prošao s ukupnim rezultatom od 3:1.

Barcelona - Lyon 5:1 (Messi 18-11m, 78, Coutinho 31, Pique 81, Dembele 86; Tousart 58). Barcelona je prošla s ukupnim rezultatom od 5:1.
Možda ste propustili...

OSVRT NA 30. KOLO SUPERSPORT HNL-A

Nemilosrdni gosti, Rudeš ispao

HRGOVIĆ SE PRIPREMA ZA 1. LIPNJA

Meč će trajati nekoliko rundi

Najčitanije iz rubrike