Sport
UOČI DERBIJA NA RUJEVICI

Rijeci je polovina momčadi out, Osijek poljuljanog morala
Objavljeno 15. ožujka, 2019.
Ne trebamo mi brinuti tuđe brige kada imamo svoje, rekao je Alen Petrović, sportski direktor Osijeka

Nogometaše Osijeka raspored baš i ne mazi. Nakon Lokomotive u prošlom kolu u nedjelju ih čeka novi derbi na riječkoj Rujevici. Trenutak za tako teško gostovanje daleko je od idealnog jer osječka momčad nalazi se u čudnom psihološkom stanju.

Iako su itekako još živi u borbi za drugo mjesto, Osječane kao da je okupirala nekakva apatija i nedostatak samopouzdanja, a to se posebno odnosi na utakmice koje igraju u Gradskom vrtu. Mogu li drukčiju sliku pružiti u gostima? Trener Zoran Zekić je nakon susreta s Lokomotivom unatoč propuštenoj prilici za pobjedu zaključio kako je vidio pozitivne pomake. To bi trebalo značiti kako je ono najgore prošlo te da bi se momčad u susretima koji dolaze trebala dizati u formi. Susret na Rujevici nudi priliku za preskakanje Rijeke na tablici. Jasno, za to je bijelo-plavima potrebno ono što ove sezone protiv Rijeke još nemaju - pobjeda. Riječani su jedan od dva suparnika (drugi je Dinamo) protiv kojih Zekićeva momčad ove sezone još nije uspjela trijumfirati. Jesenska iskustva bila su različita. Na Rujevici je završilo bez pobjednika 1:1, s tim da je Osijek bio bliži pobjedi, a u Gradskom vrtu je slavila Rijeka s 2:1, i to ne samo da je pobijedila nego je posve nadigrala bijelo-plave koje je od uvjerljivijeg poraza spasio vratar Marko Malenica. Ovaj okršaj na Kvarneru proći će u pomalo nesvakidšanjim okolnostima. Naime, Rijeka ima velikih kadrovskih problema. Cijela jedna momčad joj je izvan stroja, a među tim igračima koji neće biti na raspolaganju Igoru Bišćanu ima pet-šest standardnih prvotimaca. S druge strane, Osijek nema problema s brojnim stanjem igračkog kadra jer su izvan stroja samo ozlijeđeni Ezekiel Henty i "požutjeli" Danijel Lončar, no zato ima problema s moralom i formom nekih važnih igračkih karika. Zato se u Gradskom vrtu ne obaziru na vijesti koje stižu iz Rijeke o tim silnim izostancima.

- Ne trebamo se uopće baviti razmišljanjima bez koliko će igrača zaigrati Rijeka. Imamo mi sasvim dovoljno svojih problema kojima se trebamo baviti. Ne smijemo dopustiti da nas te najave izostanaka igrača Rijeke zavaraju. Čeka nas teška utakmica u kojoj, ako želimo uzeti bodove, moramo biti puno bolji nego u posljednjim nastupima. Što mogu reći nego da će biti zanimljiva utakmica. Rijeka okrnjena, a mi u stanju u kakvom jesmo - kaže Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Na sličnom je tragu o pitanju izostanaka igrača Rijeke i sportski direktor Alen Petrović, koji upozorava:

- Ne trebamo mi brinuti tuđe brige jer imamo svoje. Osim toga, nije se jednom dogodilo da igrači iz drugog plana odigraju bolje od prvotimaca. Oni to dožive kao priliku za dokazivanje, i zbog toga moramo biti maksimalno koncentrirani i pametni u tom susretu.

Iz tog podužeg popisa izostanaka riječkih igrača nekako nam je najdraži onaj Domagoja Pavičića. Taj čovjek često je znao biti koban za Osijek. Od 20 prvoligaških pogodaka koje je dosad zabio njih čak sedam je "stavio" u mrežu osječkih vratara. Istina, otkako je stigao u Rijeku, nije bio tako ubojit protiv bijelo-plavih jer je zabio samo jednom, ali svejedno, dobra je vijest za osječku momčad što ga neće biti. No, kako sam trener Zoran Zekić kaže, Osijek treba brinuti svoje brige i tražiti način za povratak samopouzdanja i kvalitetnijeg raspoloženja. U tom pogledu ne postoji bolji poticaj od onog da se "pukne" izravnog suparnika i to još na njegovu terenu.

Dalibor Keler
OSIJEKOVI REPREZENTATIVCI
Nakon susreta s Rijekom uslijedit će reprezentativna stanka, a osječki prvoligaš dat će deset igrača za akcije raznih selekcija i država. László Kleinheisler našao se na popisu mađarskih reprezentativaca koje između ostalih očekuje i dvoboj s Hrvatskom u kvalifikacijama za Euro 2020. Očekuje se kako će se na popisu albanskih reprezentativaca naći Kristal Abazaj. Za U-21 reprezentacije pozive su dobili Marijan Ćavar (BiH), Mihail Caimacov (Moldavija) i Todor Todoroski (Makedonija). Za hrvatske selekcije poziv su dobili Tomislav Soldić (U-20), Boško Šutalo (U-19), Filip Kovačević (U-17), Franko Kolić i Marko Milošević (U-16).
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini