Regija
PRODULJUJE SE PROSJEČNO TRAJANJE ŽIVOTA

U Đakovu više od 60 posto umrlih preminulo u dobi 80+
Objavljeno 15. ožujka, 2019.
Demografi: Potvrda je to dizanja kvalitete života, ali i toga da smo stara nacija
ĐAKOVO

Na području Grada Đakova u nepuna tri mjeseca 2019. umrlo je 77 osoba, od kojih njih više od 60 posto, čak 43-oje, u dobi od 80 i više godina. Nadalje, 14 osoba umrlo je sa 70 i više godina, a njih sedmero, dakle 10 posto, u dobi od 90+ godina. Znači li to kako time samo potvrđujemo da smo stara nacija ili je to, ipak, pozitivan pokazatelj – da nam standard, kvaliteta života raste te da se prosječni životni vijek povećava? Demografi odgovaraju – i jedno i drugo!

– Idemo u skladu s onim što se stalno govori – s produljenjem prosječnog trajanja života koji je nekada bio 60 godina ili nešto više, u dubokoj povijesti samo oko 30, a sada je to sve više. Dakako, da je i kvaliteta života, poglavito razina zdravstvene zaštite, učinila da se prosječno trajanje života u nas povećava. Istovremeno, potvrđuje da smo stara nacija, među čak 10 najstarijih populacija u svijetu - kaže demograf s Instituta "Ivo Pilar" u Vukovaru, Dražen Živić.

Na đakovačkom primjeru vidljivo je da se koeficijent mortaliteta pomiče u još starije dobne skupine. Dob 80+ po podjeli dobnih skupina na kategorije pripada u "staro staro stanovništvo".

- Između popisa i popisa povećava se broj starog stanovništva, no to nije izvanredno, nama je izvanredan pad mlade populacije u fertilnoj dobi koja manje pristupa rađanju nego prije. Uz to, ta je populacija zahvaćena i procesom iseljavanja u druge zemlje pa naša fertilna dob ondje njima, a ne kod nas, ne nama, ili rađa ili ne rađa - upozorava Živić.

Za povećanje broja starog stnaovništva demografi kažu da nije specifikum samo za Hrvatsku.

- Druge zemlje davno su se suočile s tim - Japan, a danas sve više i Kina - kaže Živić. No, u svakom slučaju, dodaje, starenje nije negativna karakteristika, već dokaz civilizacijskog napretka u najširem smislu riječi, no demografski, gospodarski… za jednu zemlju ima reperkusije. Podsjetimo, prosječna dob u Hrvatskoj je 41,7 godina. Dosad je u 2019., među umrlima s područja Đakova, najstarija pokojnica imala 93 godine.

Suzana Župan
Kao nacija na pragu smo najgoreg tipa - “izrazito duboka starost”
- I dalje smo stara nacija gotovo na pragu najgoreg tipa “izrazito duboka starost” - kaže demograf Dražen Živić.

No za Đakovčane je dobra vijest da je 2018. godine na području njihova grada umrlo čak 55 osoba manje nego u 2017. godini. Lani je tu pokopana 281 osoba, a preklani njih 336. Istovremeno, kada je riječ o broju naknada za novorođenčad koje isplaćuje Grad Đakovo, podnesena su 223 zahtjeva, a u 2017. godini bilo ih je 17 manje. Znači, dok se na području Đakova smanjuje mortalitet, blago se povećava natalitet. Istina, brojke su to utemeljene na podnesenim zahtjevima pa se može dogoditi da nisu svi roditelji novorođene djece to učinili iako je teško očekivati da netko nije iskoristio pravo na naknadu za bebu, to više ako se zna da čak i đakovačke obitelji koje su otišle na privremeni rad u Njemačku dolaze kući kako bi realizirale isplatu naknade.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli