Ekonomija
POČINJE 24. MEĐUNARODNI SAJAM VIROEXPO

Sajam s dušom otvara vrata u novom domu
Objavljeno 15. ožujka, 2019.
Viroexpo je nakon 24 godine dobio svoj sajamski prostor, sagrađen kao prvi iz projekta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić danas (petak, 15. ožujka), s početkom od 11 sati, otvorit će 24. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2019. Osim sajma otvorit će i novu multifunkcionalnu halu sagrađenu sredstvima Ministarstva poljoprivrede i Virovitičko-podravske županije te Grada Virovitice.Površina sajamske hale je 6200 četvornih metara, od čega je 1100 natkriveni vanjski prostor, a 5200 unutrašnji. Vanjski izložbeni prostor prostire se na 3000 četvornih metara.
Ove će se godine na Viroexpu, od 15. do 17. ožujka, predstaviti 625 izlagača iz 29 zemalja. Uz predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović, pokrovitelj sajma je i Vlada RH, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvo turizma.
Organizatori i pokrovitelji sajma su Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, HGK Županijska komora Virovitica, HOK Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije i Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije.
Tehnički organizator je Viroexpo d.o.o., zemlja partner je Republika Slovenija, a županija partner Splitsko-dalmatinska županija. Grad partner je Grad Zagreb.
Direktor tvrtke Viroexpo d.o.o., Bojan Mijok, povukao je paralelu prošlogodišnjeg sajma s očekivanjem od ovoga: "Prije svega, najvažnije je da u odnosu prema prošloj, ove godine, prvi put, Viroexpo je nakon 24 godine dobio svoj prostor, na čemu moram zahvaliti Vladi RH jer je hala sagrađena kao prvi projekt realiziran iz Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem. Od Ministarstva smo dobili 14 milijuna kuna, a u tom projektu Virovitičko-podravska županija sudjeluje s 2,5 milijuna kuna, tu je još i udjel grada Virovitice, a ukupna vrijednost te investicije 16,5 milijuna kuna. Ove smo godine znatno povećali vanjski dio s mehanizacijom, a ono što je iznimno važno je da će na našem sajmu biti prisutno 95 % tržišta mehanizacije u Hrvatskoj, na što smo izrazito ponosni. Prvi put ove godine imamo i gospodarske partnere, a to su Prvo hrvatsko pivo 1664 d.o.o., ZET Zagreb i Slatinska banka", kaže Mijok te naglašava da je ove godine na sajmu prvi put i Kraljevina Španjolska.
- Ponosni smo i sretni što smo ostvarili suradnju s Kraljevinom Španjolskom i mogu reći da smo već dogovorili da bude s nama i sljedećih godina te jednom i zemlja partner. Za iduću godinu već imamo dogovorenu zemlju partner, ali to ćemo otkriti na otvorenju sajma. Ono što je dobar pokazatelj gospodarstva i suradnje između nas i drugih zemalja upravo je činjenica da svake godine na sajmu imamo 30-ak zemalja, čime smo jedini sajam u Hrvatskoj s tolikom brojkom – zaključio je Mijok. Vladimir Grgurić

Gospodarske i kulturne manifestacije
Direktor Mijok predstavio je program ovogodišnjeg, 24. Viroexpa: “Pokrili smo sajam u sva tri dana s gospodarskim i kulturnim manifestacijama. Svakoga dana tijekom poslijepodneva predstavit će se naše kulturne udruge, dan prije otvorenja sajma održava se tradicionalni gospodarski forum s našom zemljom partnerom, ove godine je to Slovenija. Petak i subota rezervirani su za predavanja, podijeljena na gospodarska i poljoprivredna s najaktualnijim temama kao što su Zakon o poljoprivrednom zemljištu, nova zajednička poljoprivredna politika...”
Bojan Mijok

direktor Viroexpo d.o.o.

Površina nove hale Viroexpa je 6200 četvornih metara, od čega je 1100 natkriveni vanjski prostor, a 5200 unutrašnji. Vanjski izložbeni prostor prostire se na 3000 četvornih metara. Predstavit će se 625 izlagača.
Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

2

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete