TvObzor
LIJEPOM NAŠOM U SLATINI

Čuvari tradicijske kulture i pjevači oduševili publiku
Objavljeno 15. ožujka, 2019.
Najveća sportska dvorana u gradu bila premalena da bi primila sve građane

Nakon gotovo 22 godine, u Slatini je ponovo ekipa poznatog voditelja Branka Uvodića i Hrvatske radiotelevizije snimila emisiju eminentnog serijala Lijepom našom, posvećenog čuvarima tradicijske kulture Hrvatske i naroda koji u njoj žive. Najveća sportska dvorana u gradu bila je više nego premalena da bi primila sve građane i predstavnike društvenog, političkog, gospodarskog i kulturnog života Slatine i Virovitičko-podravske županije.

U uvodu je Branko Uvodić obavijestio prisutne kako će sve o Slatini i Virovitičko-podravskoj županiji preko malih ekrana biti poslano u svijet 16. i 23. ožujka, „jer doista mnogo je ljudi stjecajem okolnosti, bilo političkih bilo socijalnih, napustilo svoj dom, ali ja se nadam da tome polako dolazi kraj jer imamo najljepšu zemlju na svijetu!“ Potvrdu njegovih riječi vidjeli smo i u publici, gdje se netko dosjetio transparentom pozdraviti svoje najmilije daleko od doma.

Program je otvorilo slatinsko Kulturno-umjetničko društvo Dika, koje se može podičiti dugom tradicijom i velikim uspjesima, a sve je pozdravio gradonačelnik Denis Ostrošić. Istaknuo je zadovoljstvo što živi u gradu koji se razvija i raste, gradu prvog hrvatskog pjenušca, koji ove godine slavi sto godina Župe sv. Josipa, sto godina nogometa, potom 65 godina rukometa, 50 godina Radija Slatina, 25 godina glazbenog festivala Dani Milka Kelemena, 40 godina Planinarskoga društva i još mnogo toga. Na nagovor voditelja Uvodića, koji je spomenuo i da je jedan od osnivača KUD-a Dika Josip Ostrošić, gradonačelnik se nije opirao pokazati kako pleše logovac i tako prenosi dalje očevu ljubav prema folkloru.

Pohvalio se Uvodić sopjanskom nošnjom, koju je nosio, pa je u najavi nastupa KUD-a Podravac iz Sopja pohvalio to društvo što sve organizira te posebno naglasio folklornu manifestaciju s Hrvatima iz Mađarske Dravsko proljeće.

Kroz nastupe kulturno-umjetničkih društava i popularnih pjevača u više je navrata za očuvanje kulturne baštine i narodne pjesme slatinskoga i podravskoga kraja istaknuta velika zasluga dvaju glazbenika, Marijana Jergovića i Joze Ivankovića, a najavljen je i Glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja, koji će se 15. i 16. lipnja održati u Pitomači. Svi pjevači i glazbeni sastavi iznimno su toplo pozdravljeni, a izvedene pjesme ponijele su i publiku, koja je pjevala zajedno s pjevačima.

Osim kulturno-umjetničkih društava Dika iz Slatine, Podravac iz Sopja i Podravina iz Čađavice u bogatom programu Lijepe naše u Slatini nastupili su i KUD Mikleuš, KUD Prosvjeta iz Slatine, Muška pjevačka skupina KUD-a Crkvari, Slavonski trubači, Podravski mužikaši, tamburaški sastavi Čokanj, Dangube, Fnatasia, Tkanica i Suhopoljski tamburaši te sastav Fijaker, koji je i pratio većinu pjevača. Slatinskoj publici predstavili su se u najljepšem svjetlu Cecilija, Nikolina Kovač, Željko Lončarić Žec, Viktorija Kulišić Đenka, Višnja Pevec, Đuka Čaić, Branislav Bane Krstić, Miroslav Škoro, Šima Jovanovac i Krunoslav Kićo Slabinac.

Petar Žarković
Najčitanije iz rubrike