Tehno
TEST: HUAWEI MATE 20 PRO

Ovo je jedan od najtraženijih pametnih telefona današnjice
Objavljeno 15. ožujka, 2019.
Formacija tri pozadinske kamere i bljeskalice izgleda kao far novih Porscheovih automobila

Huawei si je kao proizvođač pametnih telefona nametnuo cilj postati svjetski broj jedan. I dok smo, moramo priznati, pomalo sumnjičavo gledali na tu izjavu prije koju godinu, sa svakim novim modelom Huawei nas je u to sve više uvjeravao. Činjenica kako će postati broj jedan gotovo više uopće nije upitna i samo je pitanje vremena, a na tom putu svoj veliki doprinos dao je i još uvijek daje trenutni top-model Huawei Mate 20 Pro.

Porsche kao inspiracija
Ako ste redoviti čitatelj našeg CroPC.net portala, onda sigurno znate da s vremena na vrijeme testiramo automobile, ali i pratimo auto-motosvijet. Kao takvim zaljubljenicima u automobile, nije nam mogao promaknuti jedan detalj s Huawei Mate 20 Pro, a koji smo odmah zamijetili. Naime, formacija tri pozadinske kamere i bljeskalice izgleda kao far novih Porscheovih automobila. Iako će neki pomisliti kako je ovaj detalj slučajan, uvjereni smo da već zbog prijašnje suradnje s tim prestižnim proizvođačem automobila to nikako nije slučajnost. Ni ostatak vanjštine nije ništa manje glamurozan. Staklo, precizni spojevi i izrada koja ulijeva povjerenje na visokom su nivou. Minimalistička vanjština otkriva tek USB-C konektor i tipke za otključavanje te podešavanje tonova. Nažalost, 3,5-milimetarski audiopriključak izgubio je svoje mjesto pa je za njegovo korištenje potrebno koristiti priloženi adapter. Sve površine na Huawei Mate 20 Pro izuzetno su glatke pa, osim što ga je teško držati u rukama, Huawei Mate 20 Pro pravi je mamac i za otiske prstiju. No silikonska maskica riješit će vas tih problema, ali i spasiti servisa zbog kakvog pada. Po uključivanju dočekuje nas raskošan 6,4-inčni AMOLED zaslon u rezoluciji od 1440 x 3120 točaka (538 ppi). Zaslon donosi podršku za HDR10, a očekivano prikaz na njemu među najboljima je na samom tržištu. Zanimljivo je kako Mate 20 Pro gotovo nema lijevi i desni rub jer je zaslon blago zakrivljen upravo na ovim rubovima. Praktički, jedini rubovi su sićušni gornji te donji. Zbog zakrivljenosti zaslona, ali i tako tankih rubova, Mate 20 Pro čini se kao izuzetno tanak i vitak uređaj. Zapravo, on to i je uz dimenzije od 157,8 x 72,3 x 8,6 mm i 189 grama.

Kamera kao adut
Puno je toga novog i zanimljivog što Mate 20 Pro donosi, stoga ćemo se uhvatiti nekih detalja koji su nam zapeli za oko tijekom našeg podužeg korištenja Mate 20 Pro. Jedan od detalja je EMUI 9 baziran na Androidu 9 koji nudi hrpu mogućnosti prilagodbe i individualizacije sučelja. Sam rad na telefonu izuzetno je fluidan zahvaljujući procesoru Huawei Kirin 980 koji je uporan s čak 6 GB radne memorije. Tu je i 128 GB za pohranu. Ovaj telefon podržava napredne biometrijske mogućnosti, a neke od njih su otključavanje licem, ali i otiskom prsta. Zanimljivo je kako se čitač otiska nalazi ugrađen unutar samog zaslona! Posebna priča je i kamera ovog telefona koju smo već spomenuli u uvodu zbog specifičnog rasporeda leća. Prije brojki spomenimo kako novi AI sustav kameri pomaže prilikom raspoznavanja 1500 različitih scena i motiva te automatski podešava potrebne postavke za dobivanje najboljih rezultata. Za najbolje rezultate Mate 20 Pro ima čak tri kamere. Prva je ultraširokokutna koja dolazi sa senzorom od 20 megapiksela, f/2.2 otvorom blende i 16 mm lećom (35 mm ekvivalent). Druga, odnosno glavna kamera ima senzor od 40 megapiksela i 27 mm leću, dok otvor blende iznosi f/1,8. Ta će kamera u zadanim postavkama okidati 10 MP fotografije ako ju ne podesite na 40. No u tom slučaju nećete moći koristiti treću – telefoto kameru, koja sa svojih 8 MP i f/2.4 otvorom blende inače nudi 3x optičko povećanje, odnosno 5x hibridno. Kada se sve skupa pogleda, može se očekivati kako Mate 20 Pro okida fotografije koje su među najboljima. Prednja kamera dolazi sa senzorom od 24 megapiksela i f/2.0 otvorom blende. Kamere obiluju brojnim efektima i mogućnostima. Primjerice, usporeno snimanje, 4K, HDR itd. Osvrt na Mate 20 Pro završit ćemo baterijom koja nudi izvanserijski kapacitet od velikih 4200 mAh, a to znači autonomiju od preko jednog dana. Cijena za sam kraj, ona je oko 7500 kuna. Iako je puno, valja znati kako je ovo sam vrh ponude pametnih telefona.
Marin režić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike