Sport
DR. DAVORIN BUBALOVIĆ

Bivši gradonačelnik Belog Manastira na čelu hrvatskog šaha
Objavljeno 14. ožujka, 2019.
Cilj nam je uvesti šah u škole, rekao je novi predsjednik HŠS-a inače specijalist dermatovenerolog

Na izvanrednoj izbornoj skupštini Hrvatskog šahovskog saveza, održanoj u Zagrebu 9. ožujka, za predsjednika krovne organizacije hrvatskog šaha izabran je dr. Davorin Bubalović. Na tajnom glasovanju dobio je više glasova od protukandidata Radoslava Dumančića.

a Bubalovića je glasalo 24 člana Skupštine, a njih 22 bilo je za Dumančića. Potpredsjednikom HŠS-a postao je Veljko Šagi, a u Izvršnom odboru još su izabrani Ivan Baruškin, Borka Frančišković, Sulejman Islamović, Franjo Jančikić, Branko Rogulj, Valter Valković i Renato Vince.

Više od hobija
Dr. Bubalović, bivši gradonačelnik Belog Manastira i predsjednik Gradskog vijeća, inače doktor medicine specijalist dermatovenerolog i vlasnik ordinacije u Osijeku. U šahu je od sedme godine, a i danas je aktivan kao član ŠK-a Vinkovci, člana Prve ‘B‘ lige.

- Obožavam šah. To mi je više od hobija. Igrajući ga putujem po Hrvatskoj i svijetu, dakako o svom trošku, ali to me ne sputava - rekao je dr. Bubalović s titulom šahovskog FIDA-e majstora.

Svoju novu funkciju zamišlja kao poboljšanje funkcioniranja samog Saveza.

- Nadam se da će mojim izborom biti riješena dugogodišnja kriza u Hrvatskom šahovskom savezu, koji je već dugi niz godina teško funkcionirao - rekao je dr. Bubalović, obrazlažući to tvrdnjom kako je Izvršni odbor do sada vrlo teško radio, što se odražavalo na raznim, posebice onim nižim, šahovskim razinama.

Jedan od osnovnih zadataka novog čelništva HŠS-a bit će rad s mladima i popularizacija ovog sporta. Uostalom, dokazano je kako rano igranje šaha pomaže djeci u budućem životu.

- Ideja je uvesti šah u škole, kao što se već dogodilo u četiri takve ustanove u Međimurju. Predstoje razgovori s predstavnicima resornih ministarstava, u prvom redu s ministricom znanosti i obrazovanja, Blaženkom Divjak, s tim da Hrvatski šahovski savez mora stvoriti određene preduvjete, u prvom redu mislim na trenere. Naime kriteriji za trenere prilično su rigorozni. Već je Europska komisija donijela odluku da šah uđe u školu, ali je način i vrijeme uvođenja stvar svake države pojedinačno - pričao je dr. Bubalović ističući primjer Mađarske, koja sa šahisti(ca)ma radi od malih nogu, pa je stoga njihova šahovska reprezentacija već dugi niz godina među prvih deset u svijetu.

Još jedan Šarić
A gdje je trenutačno Hrvatska?

- Mi smo, otprilike, na 30. mjestu, upravo zbog nesustavnog rada, nedostatka mladih šahista i sličnih razloga. Pojedinačni uspjesi nekih naših šahista došli su isključivo kao plod njihova samostalnog rada. Našem šahu potreban je još bar jedan igrač kalibra velemajstora Ivana Šarića (prvi naš igrač koji je prešao rejting 2700 nap.a.) kako bi ostvarivali znatnije ekipne uspjehe, premda smo već na posljednjoj Olimpijadi odigrali sjajno, samo nas je pobjeda u posljednjem kolu dijelila od visokog plasmana. Upravo na stvaranju vrhunskih igrača treba raditi. Osim uvođenja šaha u škole, potrebno je organizirati više jačih turnira jer su turniri prilika mladim šahistima, koji su ograničeni školskim ili fakultetskim obvezama, odnosno financijama, da se ogledaju s kvalitetnijim protivnicima i vide ‘‘na čemu su‘‘.

Novo vodstvo poradit će i na financijskom planu.

- Proračun HŠS-a približno je dva milijuna kuna. Istina, šah je jeftin sport, ali su nam sigurno potrebni sponzori, za koje se nadam da ćemo ih pronaći - zaključio je novi čelni čovjek hrvatskog šaha.

Krešimir Lacković
OSOBNI KARTON
Dr. Davorin Bubalović rođen je 1959. godine u Osijeku, Medicinski fakultet završio je u Zagrebu, a kasnije je postao specijalist dermatovenerolog. Šah igra od svoje sedme godine. Dugo je nastupao za belomanastirski ŠK Šparta, a u vrijeme studiranja branio je boje dvaju zagrebačkih klubova - Novog Zagreba i Montinga. U vrijeme progonstva nastupao je za Belišće i Đakovo, a danas je član ŠK-a Vinkovci. Bio je politički angažiran, posebno poznat kao gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća Belog Manastira.
Možda ste propustili...

RUKOMETAŠI OSIJEKA PORAŽENI OD SESVETA

Nakon Kupa ligaški bodovi su imperativ

MELEM NA RANE BILA BI DOMAĆA POBJEDA PROTIV HAŠK SOKOLA

Baranjcima hitno treba pobjeda

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

2

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku