Sport
SVJETSKI GIMNASTIČKI KUP

U Bakuu i Dohi love se bodovi za OI u Tokiju
Objavljeno 13. ožujka, 2019.
Od četvrtka do nedjelje u azerbajdžanskom Bakuu održat će se natjecanje za Svjetski gimnastički kup iz A serije, koje se boduje za plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Podsjetimo, od tekućeg olimpijskog ciklusa, pobjednik ili sveukupno najuspješniji na svakoj spravi, a da pri tome nije na drukčiji način osigurao vizu za OI (višeboj, medalja na Svjetskom prvenstvu ili momčadskim poretkom nap.a.) također će steći pravo sudjelovanja na Ljetnim olimpijskim igrama sljedeće godine. Priliku kroz Svjetski kup vide i trenutačno najbolji hrvatski gimnastičari Tin Srbić, Robert Seligman i Filip Ude te gimnastičarke Tijana Tkalčec i Ana Đerek, koji su u pratnji svojih trenera u utorak otputovali u Baku, gdje će pokušati doći do vrijednih bodova. Neće to biti lako s obzirom na to da je konkurencija iznimno jaka.


- Naravno, sada i ponajbolji specijalisti na spravama svoju priliku vide kroz Svjetski kup. Primjerice, Kini je omogućeno da osim svojih gimnastičara, koji čine njihovu momčad, mogu na OI prijaviti još jednog vježbača ako on osvoji Svjetski kup ili medalju na Svjetskom prvenstvu. Zbog toga Robertu i Filipu na konju s hvataljkama prvenstveno neće biti ni malo lako - pričao je Vladimir Mađarević, osječki trener i predsjednik tehničkog odbora HGS-a.
Upravo će Seligman i Ude te Tijana Tkalčec na preskoku nastupiti u četvrtak u kvalifikacijama, dok će Tin Srbić na preči i njegova djevojka Ana Đerek na gredi i parteru u kvalifikacijama nastupiti u petak. Finala su na rasporedu u subotu i nedjelju. Inače, u ovom kvalifikacijskom ciklusu već su okončana dva natjecanja, krajem prošle godine u Cottbusu i početkom 2019. u Melbourneu. Boduje se sveukupno osam natjecanja iz A serije, a svakom gimnastičaru u konačni poredak ući će četiri najbolja rezultata u sezonama 2019. i 2020., ali samo na Svjetskim kupovima u Cottbusu, Melbourneu, Bakuu te Dohi, koja je sljedeći tjedan (od 20. do 23. ožujka) domaćin sljedećeg Svjetskog kupa. Tako će se hrvatska ekspedicija u nešto izmijenjenom sastavu (u Dohi jedino neće nastupiti Tijana Tkalčec nap.a.) odmah u ponedjeljak iz Bakua zaputiti u Dohu, gdje će pokušati skupiti vrijedne bodove za Tokio. K.Lacković
Najčitanije iz rubrike