Svijet
BRITANSKI PARLAMENT ODBACIO IZLAZAK IZ EU-A BEZ DOGOVORA

EU: Pregovora o Brexitu s V. Britanijom više nema
Objavljeno 14. ožujka, 2019.

Britanska premijerka Theresa May u najnovijem je glasovanju u parlamentu poražena za četiri glasa. Naime, britanski parlamentarci, njih 312, glasovali su u srijedu navečer protiv izlaska Velike Britanije iz Europske unije bez sporazuma, a za je bilo njih 308.

Ovo je glasovanje održano dan nakon što je parlament i drugi put velikom većinom od 149 glasova odbio ponuđeni sporazum britanske premijerke i Bruxellesa. Za četvrtak je, pak, najavljeno glasanje o tome treba li Britanija zatražiti odgodu Brexita za dva mjeseca

"EU će htjeti znati kako tu odgodu namjeravamo iskoristiti. Parlament će morati odgovoriti na to pitanje", upozorila je May. "Želimo li povući članak 50? Želimo li drugi referendum? Želimo li izaći sa sporazumom, ali ne ovakvim", nastavila je.

Glavni europski pregovarač Michel Barnier izjavio je kako Bruxelles nema što novo ponuditi Londonu i da se priprema za neuredan razlaz. "Europska unija je učinila sve što može. Zastoj se može jedino riješiti u Velikoj Britaniji", poručio je.

U međuvremenu se i Britanija priprema za sve izgledniji neuredan "razvod" s Unijom, pa je tako u srijedu priopćeno da u tom slučaju privremeno, do godine dana, neće uvesti uvozne carine na niz proizvoda iz EU-a te da na granici Sjeverne Irske i Irske, također privremeno, neće biti graničnih kontrola. U ovom potonjem slučaju riječ je o jednostranoj britanskoj mjeri.

Na bilo kakvu odgodu Brexita mora pristati svih 27 članica.

Europska komisija izrazila je žaljenje zbog odbacivanja sporazuma premijerke May i EU-a o izlasku Velike Britanije iz Unije i naglasila da je "razočarana" što britanska vlada nije bila sposobna pronaći većinu i izglasati dogovor o povlačenju koji su u studenome potvrdila 27 partnera Velike Britanije u EU-u i premijerka May. Europska unija bit će spremna razmotriti odgodu datuma Brexita, ako Velika Britanija to motivirano zatraži, rekla je glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva. Ona je precizirala da ta odgoda može nastupiti na temelju razloga koje istakne London za određeno razdoblje. Tu odluku jednoglasno treba donijeti 27 zemalja, podsjetila je.

Hrvatska je otvorena za produljenje roka za izlazak Britanije iz EU-a, izjavio je u srijedu hrvatski premijer Andrej Plenković izrazivši nezadovoljstvo zbog situacije oko Brexita koju smatra primjerom zloporabe referenduma u javnom prostoru i kampanji.

Produljenje roka, prema njegovom mišljenju, može imati dva scenarija: prvi je kraći rok koji bi do europskih izbora, ili eventualno do 1. srpnja, dao zadnju šansu da se dogovori uređeni Brexit, a drugi je dulji rok, ali tada se otvara niz pitanja poput sastava Europskog parlamenta. U slučaju potrebe za produljenjem roka, Plenković bi želio da on bude kraći. "Ovo što se događa u Ujedinjenoj Kraljevini jako je dobar primjer, i vrlo je važno da hrvatska javnost razumije kada se zlorabi u javnom prostoru i kampanji jedan referendum", izjavio je novinarima Plenković.

D.Pavlović/Hina
Plenković: Hrvatska je otvorena za produljenje roka za izlazak Britanije iz EU-a
Najčitanije iz rubrike