Novosti
STANJE U VLADAJUĆOJ KOALICJI

Plenković: Želim smanjiti polarizaciju u hrvatskom društvu
Objavljeno 13. ožujka, 2019.
Premijer Andrej Plenković u srijedu je, komentirajući nedavno iznesene stavove SDSS-a o stanju u koaliciji, rekao da je njegova ambicija 2016. godine bila pokušati smanjiti polarizaciju u Hrvatskoj te da želi da se svaki pripadnik nacionalne manjine u Hrvatskoj dobro osjeća. Premijer Plenković komentirao je položaj SDSS-a u vladajućoj koaliciji kazavši da će za sve otvorene teme pričekati susret s predsjednikom te stranke, Miloradom Pupovcem. "Polarizacija je tada bila prevelika za društvo poput našega. Smanjenje polarizacije činim na svoj način, postupno, ali nemam dojam da za sve što radimo uvijek ima razumijevanja", rekao je Plenković. Kazao je da je prilikom formiranje Vlade namjerno htio da svi manjinski zastupnici u Hrvatskom saboru budu dio parlamentarne većine. "To je bila moja ambicija, jer mislim da je to zdravo i dobro za naše društvo. Hoću im svima pružiti ruku, želim da žive na civilizacijskom dosegu 2019.", izjavio je.


Tvrdi i da je Vlada prošle i ove godine znatno podigla financijska sredstva u proračunu za gospodarske aspekte, stambeno zbrinjavanje i rješenje infrastrukturnih pitanja manjinskih skupina. "Hoću da mi se u Hrvatskoj svaki Rom, Talijan, Srbin, Bošnjak, Albanac, Čeh, Mađar, Slovak dobro osjeća. Hoću društvo u kojem većina, zato što je većina, ima tu širinu, slobodu i određenje da poštuje onoga tko živi s nama i da se dobro osjeća", rekao je i zaključio da to nije politika baš svih na političkoj sceni.


Predsjednik saborskog Kluba HNS-a Milorad Batinić u srijedu je, tumačeći nezadovoljstvo SDSS-a stanjem i određenim potezima vladajuće koalicije te sastanak HNS-a i SDSS-a, kazao da čelnik te stranke Milorad Pupovac na sastanku "nije izrijekom rekao da je spreman izaći iz koalicije".
"Nisam naslutio i nije bila tema razgovora eventualno SDSS-ovo napuštanje vladajuće koalicije, niti je Milorad Pupovac izrijekom rekao da je spreman izići iz koalicije. A treba li to očekivati, to trebate njega pitati“, komentirao je Batinić novinarima u Saboru razgovore HNS-a i SDSS-a. Naglasio je da te dvije stranke i saborski zastupnici manjina ne stvaraju novi savez unutar vladajuće koalicije radi političkog pritiska na premijera Andreja Plenkovića. "Nije riječ o tome, nego o povijesno dobroj suradnji sa svim manjinskim zastupnicima. Ne vidim tu nikakvu novu frontu, kao što se očito govori", kazao je. H
HNS-ov Batinić kaže da Pupovac "nije izrijekom rekao da je spreman izići iz koalicije"
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike