Novosti
MINISTRICA ZNANOSTI I OBRAZOVANJA OBJAVILA NOVI PLAN

Uvest ćemo jednosmjensku nastavu u sve škole
Objavljeno 14. ožujka, 2019.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u srijedu nakon sastanka s predstavnicima Svjetske banke da Ministarstvo planira uvesti cjelodnevnu nastavu u jednoj smjeni za sve osnovnoškolske ustanove u Hrvatskoj te da u tom smislu ima potporu Svjetske banke.


"Radio se plan za sljedećih pet godina suradnje sa Svjetskom bankom i meni je iznimno drago da je obrazovanje u prvom planu, i da mi u suradnji sa Svjetskom bankom radimo sljedeći veliki korak u obrazovnoj reformi", rekla je ministrica Divjak novinarima nakon sastanka. "Planiramo cjelodnevnu nastavu u jednoj smjeni, od 9 do 16, za sve osnovnoškolske ustanove u Hrvatskoj. Sigurna sam da će to, nakon početne promjene paradigme u poučavanju, bitno pridonijeti da naši učenici ne zaostaju za svojim europskim kolegama", istaknula je ministrica. Dodala je da je projekt već pripremljen te da očekuje da će za nekoliko mjeseci takav plan biti usvojen i da će od iduće godine krenuti pilot-projekt cjelodnevne nastave u Hrvatskoj. Na pitanje koliko je to izvedivo bez izgradnje novih škola, ministrica je odgovorila da je i to uključeno. "Proširivat će se postojeći kapaciteti. Jedan od dijelova programa je izgradnja, dogradnja, opremanje, restrukturiranje postojećih kapaciteta", rekla je ministrica Divjak.


U srijedu je obilježena i 25. godišnjica suradnje i partnerstva između Svjetske banke i Hrvatske.
Potpredsjednik Svjetske banke za Europu i srednju Aziju Cyril Muller istaknuo je da je ta banka dosad Hrvatskoj osigurala više od pet milijardi eura sredstava, pomogla u implementaciji više od 80 projekata, kao i izradila više od 300 potrebnih studija. Premijer Andrej Plenković istaknuo je da je Svjetska banka u proteklih 25 godina bila jedna od ključnih partnera u pogledu međunarodnih financijskih institucija, putem poticaja u obnovi i izgradnji ratom razorenih područja, preko investicija u privatni sektor, turizam i gospodarstvo, pa do podrške strukturnim reformama koje se trenutačno odnose i na projekte u pravosuđu i obrazovanju. H