Regija
GROF ELTZ TRAŽI POVRAT IMOVINE

Zemlja za povrat - iz površina koje trenutačno u zakupu ima Vupik
Objavljeno 14. ožujka, 2019.
Prema riječima Mirjane Semenić Rutko, Gradsko vijeće Vukovara prinuđeno je biti instrument za usvajanje tuđih odluka
VUKOVAR - Mirjana Seminić Rutko, članica Gradskog vijeća Vukovara, zatražila je na jučerašnjoj sjednici skidanje dvije točke s dnevnoga reda koje se odnose na donošenje Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države na području Vukovara. Zahtjev je obrazložila činjenicom kako program načelno predviđa povrat imovine grofu Eltz na temelju njegova zahtjeva podnesenog u travnju 1997. godine.

Mišljenje nevažno
- Predložila sam skidanje dvije točke s dnevnog reda jer očito kao Gradsko vijeće na njih uopće nemamo utjecaj, nego smo instrument preko kojega se određene odluke iz resornog ministarstva donose i samo ih trebamo izvršiti. Nisam spremna dizati ruku za tuđe odluke, pogotovo što je riječ o zemljištu koje trenutačno u zakupu ima Vupik. Ono je na području Vukovara i mi smo trebali odlučivati o načinu raspolaganja, no očito nad njim nemamo ingerencije - rekla je Semenić Rutko. Dodala je kako vijećnici ne znaju ni u čijem je vlasništvu Vupik, ni zašto se zemljište vraća grofu Eltz, tim prije što je ta obitelj 1919. godine dobila naknadu za oduzeto zemljište, a prema nekim informacijama i bivši SFRJ im je isplatio naknade. Prema njezinim riječima, iz navedenoga se prijedloga ne vidi ni što Eltz točno traži, ali ni temeljem kojih pravnih akti mu zemljište treba biti vraćeno.

- Kako nam je pojašnjeno, trebamo biti samo instrument za dizanje ruku, pa ako to ne napravimo, onda će to umjesto nas učiniti Vukovarsko-srijemska županija. Dakle, nemamo nikakve ovlasti, jer što god napravili zapravo netko drugi odlučuje, dok smo mi kao Grad i stanovnici Vukovara potpuno nevažni. U tomu ne želim sudjelovati i dizati ruku kako mi netko drugi kaže - izjavila je novinarima netom prije napuštanja sjednice, nakon što se većina vijećnika nije suglasila s njezinim prijedlogom za skidanje dvije točke s dnevnoga reda.

Prigovor Vupika
U materijalima za sjednicu navedeno je kako je tvrtka Vupik uputila prigovor na prijedlog raspolaganja zemljištem, navodeći kako bi provedbom toga programa ostali bez minimalno 970 hektara zemljišta, što posljedično dovodi u pitanje opstojnost tvrtke i njezinih zaposlenika. Naime, u postupku izrade ispravljenog prijedloga, gradski je Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju postupio sukladno očitovanju Službe za gospodarstvo i imovinsko-pravne poslove Vukovarsko-srijemske županije, u kojemu je navedeno kako je, među ostalim, u katastarskim općinama Grabovo i Sotin potrebno osigurati površine za povrat.

Pročelnica Marijana Grubišić pojasnila je kako, postupajući u skladu s očitovanjem i pazeći na upute Ministarstva poljoprivrede, nisu mogli izbjeći da se i poljoprivredne površine, koje su trenutačno u zakupu Vupika, predvide za povrat.

Dragana Korpoš
Najčitanije iz rubrike