Osijek
NIFTY TEST

Analiza fetalnog DNK iz majčine krvi trudnicama omogućen u KBCO-u
Objavljeno 14. ožujka, 2019.
Test otkriva rizik od kromosomskih poremećaja u bebe. U slučaju testiranja u KBC-u Osijek stoji od 3000 do 5000 kn

KBC Osijek prvi je klinički bolnički centar u Republici Hrvatskoj u kojem trudnice mogu obaviti NIFTY neinvazivan prenatalni test, kojim se analizira slobodni fetalni DNK iz krvi majke.

Naime, do sada se ova vrsta testova koja otkriva rizik od određenih kromosomskih poremećaja u bebe mogla raditi samo u privatnim poliklinikama te kod primarnih ginekologa, a uzorci krvi slali su se na testiranje u SAD i Hong Kong.

- Veliki iskorak u Republici Hrvatskoj napravljen je ove godine kada je u veljači otvoren laboratorij za ovu vrstu testiranja u Zagrebu i sada se NIFTY testiranje može obaviti ovdje. Mi smo prvi KBC na razini Hrvatske koji nudi ovu uslugu svim trudnicama, a time zapravo zaokružujemo prenatalnu neinvazivnu dijagnostiku. Naime, već i prije smo nudili mogućnost biokemijskog testiranja, a kod patoloških trudnoća uputno je napraviti i test fetalnog slobodnog DNK, a tek onda preporučamo invazivne metode kao što su amniocenteza i kordocenteza - objašnjava doc. dr. sc. Andrijana Muller, predstojnica Klinike za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek.

Recimo kako ovo testiranje nije besplatno te ono i u slučaju testiranja u KBC-u Osijek stoji između 3000 i 5000 kuna, ovisno o tome na koje se sve poremećaje testira DNK bebe. Nalazi su gotovi za 7 - 10 dana, za razliku od onih koji su se čekali iz SAD-a ili Hong Konga kada je to potrajalo i od dva do tri tjedna.

- Ova je vrsta testiranja uputna i normalna u slučajevima kada je visok rizik i postoji indikacija patološke trudnoće, ali moguće ga je učiniti i samo kada to trudnica želi vlastitim izborom. Testiranje je također moguće obaviti u bilo kojem dijelu trudnoće, ali je uputno učiniti ga u ranom stadiju trudnoće kako bi se u slučaju patološkog nalaza moglo savjetovati daljnje postupanje. Nama već sada ginekolozi iz primarne prakse šalju trudnice s patološkim trudnoćama na dijagnostiku i savjetovanje, ali trudnica može doći i sama u trudničku ambulantu, gdje ćemo prvo s njome proći savjetovanje, a potom izvaditi uzorak krvi, koji potom šaljemo u Zagreb. To je zapravo još jedna usluga naše ambulante za prenatalnu dijagnostiku, a skorim dolaskom novoga UZV uređaja u cijelosti ćemo zatvoriti ponudu naše ambulante u smislu cjelokupne prenatalne neinvazivne dijagnostike u skladu sa smjernicama modernih zdravstvenih ustanova. Inače, treba reći da sve trudnice koje to žele svoju cjelokupnu trudnoću mogu odabrati pratiti i u KBC-u Osijek, posebice ako se radi o patološkim stanjima i određenim rizicima. Naime, bolnički su subspecijalisti najbolji odabir u takvim slučajevima jer imaju specifična znanja i edukaciju te najbolje mogu pomoći u takvim situacijama - poručuje doc. dr. sc. Muller.

Nefreteta Z. Eberhard
PROSJEČNA DOB TRUDNICA 29,6 GODINA
U Kliničkom bolničkom centru Osijek napominju kako se treba biti svjestan toga da u općoj populaciji u 3-4 posto trudnoća postoji šansa za rađanjem djeteta s nekim od kromosomskih poremećaja ili prirođenim strukturnim malformacijama. Kako je dob naših trudnica koje ulaze u trudnoću sve viša, tako se s povećanjem dobi u kojoj se ostvaruje trudnoća povećavaju i rizici za prirođene abnormalnosti u novorođenčadi. Prosječna dob trudnica u Hrvatskoj iznosi 29,6 godina. Žene u najmlađoj dobi rađaju u Međimurskoj županiji, u prosjeku s 28,3 godine, a u najstarijoj u Zagrebu, s 31,3 godine.
doc. dr. sc. Andrijana Muller,

predstojnica Klinike za ginekologiju KBC-a Osijek

Bolnički subspecijalisti najbolji su odabir kod patoloških trudnoća jer imaju specifična znanja i edukaciju te najbolje mogu pomoći u takvim situacijama.
Najčitanije iz rubrike