Osijek
POHVALNA INICIJATIVA NA GRAĐEVINSKOM:

Studente pripremaju za prvi razgovor za posao
Objavljeno 14. ožujka, 2019.
Kako kvalitetno napisati životopis i prezentirati sebe u najboljem svjetlu, na što paziti u verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji za što uspješniji nastup na prvom razgovoru s poslodavcem, ali i što od njih očekuju sami poslodavci iz branše, u srijedu su saznali studenti završnih godina diplomskog studija Građevinskog i arhitektonskog fakulteta, i to na predavanju koje su za njih održali doc. dr. sc. Ana Babić Čikeš s Odsjeka za psihologiju i potencijalni poslodavac, Jurica Vrdoljak, dipl. ing. građ.

- Riječ je o inicijativi pokrenutoj prije tri godine na temelju razgovora sa studentima, kada smo saznali da im je velika prepreka i problem nakon završetka studija upravo prvi razgovor za posao. Željeli smo im to olakšati, da budu mirniji i pripremljeniji - kaže prodekanica za nastavu i studente izv. prof. dr. sc. Mirjana Bošnjak-Klečina. Kako su razočaranja ponekad sastavni dio traženja posla, studente uče i kako se nositi s prevelikim očekivanjima od sebe i okoline te kako raditi na samopouzdanju.

- Prvi razgovor za posao vrlo je nezgodan jer znamo da se u kratkom vremenu trebamo prezentirati na najbolji način. U isto se vrijeme suočavamo s velikom tremom. Studentima govorimo da se ne trebaju obeshrabriti ako prvi razgovor ne prođe najbolje jer za što uspješnije predstavljanje bitno je iskustvo i vježba - kaže Babić Čikeš. A prije svega, važni su dobar životopis i zamolba za posao, koju treba prilagoditi specifičnostima radnog mjesta. J. Pejaković
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana