Osijek
ZRAČNA LUKA OSIJEK

Investiraju 7,6 milijuna kuna
Objavljeno 13. ožujka, 2019.

Krajem mjeseca počinje sezona ljetnog reda letenja, u vezi s čim Davor Forgić, direktor Zračne luke Osijek, ističe kako za ovu godinu očekuje 11 posto više putnika nego u 2018. Pri tomu se, kao i lani, najviše putnika očekuje na liniji Basel - Osijek - Basel.

- Uz cjelogodišnje redovite domaće linije kompanije Trade Air (Zagreb šest puta tjedno, Split četiri puta tjedno, Pula dva puta tjedno, Rijeka dva puta tjedno i Dubrovnik dva puta tjedno) i jednu međunarodnu liniju kompanije Wizz Air (Basel dva puta tjedno), u sezoni će kompanija Croatia Airlines letjeti na domaćim linijama prema Dubrovniku i Splitu jedanput tjedno, a Eurowings na međunarodnim, prema Stuttgartu i Kölnu/Bonnu (od lipnja) dva puta tjedno. Wizz Air planira u sezoni imati i dodatne letove srijedom. Sve smo navedeno imali i prošle sezone, samo Eurowingsova linija za Köln/Bonn započinje 40 dana ranije. Prema našem Planu poslovanja za ovu godinu, ukupan će se broj putnika povećati za 11 posto u odnosu prema prošloj, sa 67.235 na 74.357 putnika. Najviše putnika očekujemo, kao i prošle godine, na liniji Basel - Osijek - Basel - kaže Forgić.

Za usporedbu, 2017. godine osječkim je aerodromom prošlo ukupno 43.373 putnika te je u 2018. godini ostvaren rast broja putnika od čak 55 posto. Ipak, Forgić podsjeća kako su tada zabilježili raniji početak sezone jer je, primjerice, Wizz Air letio praktički od početka godine, za razliku od 2017., kada je s letovima prema Baselu krenuo u svibnju, letovi za Stuttgart počeli su u ožujku, a 2017. u svibnju, uz to, prema Baselu su proteklog ljeta uvedene tri rotacije tjedno, a u 2017. letjelo se dvjema...

Osječka je, pokraj splitske, a uskoro i zadarske, zračna luka na kojoj se obavljaju i radovi rekonstrukcije putničkih zgrada i operativnih površina. U slučaju osječkog aerodroma projekt je pokrenut još 2016. godine, cjelokupno je ulaganje vrijedno 20 milijuna kuna. Prošle je godine u Zračnu luku Osijek investirano 2,3 milijuna kuna, a ove će se uložiti mnogo više.

- Konkretno govorimo o iznosu od 7,6 milijuna kuna. Od planiranih je investicija najveća i najvažnija nastavak rekonstrukcije putničke zgrade. Planiranim zahvatom povećala bi se površina putničke zgrade, reorganizirali bi se postojeći sadržaji, omogućilo bi se putnicima bolje snalaženje i jasnija komunikacija, poboljšalo bi se grijanje i hlađenje zgrade te energetska učinkovitost zgrade uz niže troškove održavanja. Za potrebe odgovara na šegnenske uvjete odvojilo bi se putnike na domaćim i međunarodnim linijama, i u odlasku i u dolasku, te bi se postavila LED rasvjeta i novi videonadzor - kaže Forgić.

Ostale se investicije odnose na osiguravanje potrebne razine sigurnosti i zaštite u civilnom zračnom prometu, a Forgić još izdvaja nabavu opreme za odleđivanje uzletno-sletne staze.

Kako je jedno od osnovnih opredjeljenja lokalne vlasti - Grada Osijeka, a posebice Osječko-baranjske županije (koji su suvlasnici Zračne luke Osijek) - razvoj kontinentalnog turizma, ova je luka prepoznata kao jedna od najvrjednijih infrastrukturnih posebnosti, te i oni iz svojih proračuna sudjeluju u podršci poslovanju ZL-a Osijek. Ipak, ključno je ulaganje pretežitog suvlasnika - Republike Hrvatske - koji time potvrđuje kako daje punu podršku modernizaciji Zračne luke Osijek, koja je, uostalom, uz zagrebačku, naša jedina kontinentalna zračna luka. Forgić za ovu godinu očekuje ostvarenje prihoda u visini od 14,2 milijuna kuna.

Dario Kuštro
JEDAN OD KLJUČNIH OBJEKATA ZA RAZVOJ
Kada je riječ o vlasničkoj strukturi Zračne luke Osijek, Republika Hrvatska u posjedu je 55 %, Grad Osijek 25 %, i Osječko-baransjka županija 20 %, a ova sinergija lokalne i nacionalne vlasti omogućuje i sve uspješnije poslovne rezultate. U Županiji su štoviše podignuli iznos potpore iz svoga proračuna jer smatraju da je ova luka jedan od ključnih infrastrukturnih objekata koji imaju i koji definitvno namjeravaju koristiti za gospodarski, turistički, pa i svaki drugi razvoj.
Možda ste propustili...

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana