Osijek
PRERADOVIĆEVO ŠETALIŠTE

Izložbom otvorene nove prostorije Francuske alijanse
Objavljeno 14. ožujka, 2019.
Predstavljeno je 13 od ukupno 50 umjetničkih djela otuđenih u razdoblju od 1988. do 1998.

U sklopu programa ovogodišnjeg izdanja ‘‘Frankofonije u Osijeku‘‘ u utorak su svečano otvorene nove prostorije udruge Francuska alijansa Osijek na Šetalištu Petra Preradovića 8, a u suradnji s Muzejom grada Iloka tom je prigodom otvorena izložba ‘‘Ukradena baština/Stolen Heritage‘‘ kustosice Andree Rimpf. Nove prostorije jednog od najstarijih društava francusko-hrvatskog prijateljstva, osnovanog davne 1897. godine, otvorene su u nazočnosti francuskog veleposlanika u Hrvatskoj Philippea Meuniera.

- Iznimno sam zadovoljan radom Francuske alijanse u Osijeku s obzirom na to da je riječ o vrlo aktivnoj alijansi koja izvrsno funkcionira i s kojom imamo odličnu suradnju. U vašem sam gradu bio nekoliko puta, pa tako i 2017. kada je Francuska alijansa Osijek obilježavala 120. godišnjicu osnutka. Moj današnji posjet sigurno neće biti i posljednji s obzirom na to da je Osijek veliko sveučilišno središte. Velik dio polaznika Francuske alijanse upravo su studenti, a treba napomenuti da ona kroz radionice za predškolce priprema i nove generacije studenata - rekao je Meunier.

Izložba ‘‘Ukradena baština/Stolen Heritage‘‘ u organizaciji Muzeja grada Iloka uz suradnju i podršku Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske predstavila je fotografije 13 od ukupno 50 umjetničkih djela otuđenih u razdoblju od 1988. do 1998. godine, od čega najveći dio za vrijeme Domovinskog rata i procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

- Uz predstavljanje ovih djela ujedno želimo i upozoriti na nezakonitu trgovinu umjetninama, na načine preventivnog djelovanja u njihovoj zaštiti te educirati ljude na način da ih upoznamo s važećim međunarodnim konvencijama i nacionalnim propisima o očuvanju i zaštiti kulturne baštine od krađa i nezakonite trgovine - kazala je ravnateljica Muzeja grada Iloka, Maja Barić.

Danijel Miklić
UDRUGA DJELUJE OD 1897. GODINE
Zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piližota istaknuo je kako Francuska alijansa Osijek zaslužuje respektabilan prostor u koji su se preselili kao i pozornost javnosti, s obzirom na to da Udruga djeluje neprekidno od 1897. godine, obogaćujući kulturu Grada. ‘’Puno govori činjenica da je Francuska alijansa u Parizu osnovana samo četrnaest godina prije osječke. Što se tiče izložbe, želim reći da naša baština nije samo sjećanje na prošlost nego i pogled u budućnost te naglasiti važnost njezine zaštite i očuvanja od nezakonite trgovine, ali i krađe koja je sve aktualnija, i u Hrvatskoj i u svijetu’’, rekao je Piližota.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike