Osijek
ČITATELJI JAVLJAJU: DIVLJAČ PASE U STROSSMAYEROVOJ

Stolnik: Srneća se obitelj
naviknula na ljude,
nema razloga za brigu
Objavljeno 14. ožujka, 2019.

Prošlog nas je proljeća čitatelj Miro Gardaš izvijestio o srni koju je sa svojim sinčićem Filipom zamijetio kako pase na livadi prekoputa dvorca Pejačević u Strossmayerovoj ulici. Tada je dao naslutiti da bi u životinjskoj obitelji moglo biti i prinova te je napisao da će nam javiti ako tako bude. Prinova je doista i bilo. Tako nam je isti čitatelj ovih dana poslao fotografiju na kojoj se vide srna i srnjak, napomenuvši kako je s njima više puta vidio i najmlađeg člana srneće obitelji.

- Na prvu lijepo i idilično, međutim, na livadi od petstotinjak četvornih metara sada žive tri grla srneće divljači. S jedne je strane Strossmayerova, a s druge strane veliko gradilište, tako da srne ne mogu nikamo pobjeći. Na tako malom prostoru one nemaju dovoljno hrane, a o normalnom životu i kretanju da i ne govorimo. One su tamo, jednostavno, zatočene. U međuvremenu su postale lokalna atrakcija. Ljudi ih gledaju, dovode svoju djecu, a one leže na nekoliko metara i ne reagiraju - zabrinut je Gardaš.

Da razloga za brigu zapravo ne bi trebalo biti, tvrdi predsjednik Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije Zlatko Stolnik.

- Njima je tamo jako lijepo. Nitko ih ne uznemirava i hrane imaju dovoljno. Naši dečki iz Lovačkog društva Mursa upoznati su sa situacijom te ih redovito obilaze i uvijek im odnesu hranu. Istina je da ponekad pojedu malo salate iz obližnjih vrtova, zbog čega nas je znao nazvati poneki uznemireni građanin, ali nitko od njih od toga nema znatniju štetu. Također, srnama ni najmanje ne smeta to što ih dođu pogledati naši sugrađani. One su se na to već naviknule - kaže Stolnik te dodaje da je najvažnije što ne idu na cestu i da bi do eventualnih problema moglo doći ako ih, primjerice, poplaši i prema cesti potjera neki pas.
D. Miklić
PROGRAM ZAŠTITE DIVLJAČI
Na spomenutoj se livadi gospodari prema Programu zaštite divljači, koji je, na narudžbu Grada Osijeka, izradio Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek. “Za sada nije bilo nikakvih problema, tako da nije bilo razloga za intervenciju Grada. Riječ je o životinjama koje nisu agresivne i koje su na sigurnom dok na livadi ima trave. Danas su najveći problemi u lovstvu štete na poljoprivrednim ili šumskim kulturama i u prometu. Naravno da postoji mogućnost da srne završe na cesti, no vjerojatnije je kako će ju one, kao i do sada, izbjegavati”, rekao je prof. dr. sc. Tihomir Florijančić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti.
Najčitanije iz rubrike