Mozaik
U ČAST ZNANSTVENIKU

Stephen Hawking zbog crne rupe dobio kovanicu
Objavljeno 14. ožujka, 2019.
Ximium no. Simus imanunum ius in aiosorioi detoris, et, confecis, cii poratia norum iosoisio

Ostavština Stephena Hawkinga, teorijskog fizičara i briljantnog znanstvenika, ove će godine biti obilježena izdavanjem kovanice od 50 penija nadahnute njegovim pionirskim radom o crnim rupama, piše BBC. Na novčiću, koji je izdala britanska Kraljevska kovnica novca, napisano je Hawkingovo ime, na njoj je crtež koncentričnih krugova koji čine crnu rupu i jedno od najpoznatijih Hawkingovih ostvarenja: jednadžba koja otkriva entropiju crne rupe.

Hawking se tako pridružio elitnoj skupini znanstvenika koja je dobila svoje kovanice. Među njima su Isaac Newton i Charles Darwin. Hawking je umro prošle godine, u dobi od 76 godina. Dizajnerica Edwina Ellis objasnila je kako je željela "smjestiti veliku crnu rupu na malenu površinu kovanice, priželjkujući pritom da Hawking i dalje razmišlja o problemu".

- Velik je privilegij kada se nekoga počasti predstavljanjem njegova djela na kovanici. Vjerujem da bi moj otac bio iznimno zadovoljan što je u ovome slučaju uz bok znanstvenicima poput Newtona i Darwina - kazala je Hawkingva kći Lucy. Otkriće prema kojemu upravo entropija crne rupe ovisi o svojem području jedno je od najvećih Hawkingovih doprinosa znanosti, a u posljednjemu znanstvenom radu pokušao je odgonetnuti što se događa s informacijom kad objekt padne u crnu rupu.

Rad je dovršio samo nekoliko dana prije smrti. U njemu je, zajedno s kolegama, pokazao da se neke informacije mogu sačuvati: ako se predmet baci u crnu rupu, trebala bi se promijeniti i njezina temperatura, a time i svojstvo nazvano entropija, mjera unutarnjeg nereda nekog objekta, koja se povećava što je objekt topliji. Fenomen crne rupe koja polako gubi energiju naziva se Hawkingovo zračenje.

Hina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike