Kultura
U RODNOM GRADU PREMINUO VASILIJE JORDAN

Umro čelnik poetske fantastike u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti
Objavljeno 13. ožujka, 2019.
ZAGREB - Jedan od najvećih hrvatskih slikara Vasilije Josip Jordan preminuo je u utorak, 12. ožujka, u Zagrebu, u kojemu je rođen 1934. godine. Preminuo je u 85. godini života. U dugom stvaralaštvu stvorio je impozantan likovni opus te se smatra jednim od najvažnijih predstavnika poetske fantastike u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1958. u klasi Ljube Babića i Krste Hegedušića. Prvu samostalnu izložbu imao je 1961. u Galeriji suvremene umjetnosti u Zagrebu, koja je nastala na nagovor poznatog hrvatskog slikara Miljenka Stančića. Na njoj je Jordan predstavio svoje "oniričko slikarstvo", a uz nju je bio i sentimentalno vezan jer je tada upoznao slikaricu Dragicu Cvek s kojom se vjenčao posljednjeg dana te godine. Kasnije su se i Dragica Cvek Jordan i Vasilije Josip Jordan u intervjuima sjećali kako su taj datum vjenčanja odabrali jer su bili siromašni, pa su spojili dva slavlja (Novu godinu i vjenčanje).


Od 1978. radio je kao docent, od 1985. do umirovljenja bio je redoviti profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Osnivač je i Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Vezan uz renesansno-baroknu tradiciju, slikao je tehnikom starih majstora, uglavnom u ulju i temperi. Bio je zaokupljen temama nostalgije za djetinjstvom, svijetom starih fotografija, glazbom. Na platnu je često prikazivao vlastitu intimu, čovjekovu tjeskobu i strah. Od slikarskih početaka bio je blizak poetici nadrealizma, a opus je razvijao u različitim tematskim ciklusima, među kojima su: Homo volans, Muzičari, Genealogija, Ladanje, Biciklist. Autor je svečanoga zastora Harmica u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.


Izlagao je samostalno u brojnim hrvatskim gradovima te u Beogradu, Novom Sadu, Skopju, Ljubljani, Parizu, Bruxellesu, Stuttgartu, Rimu, Milanu, sudjelovao je na mnogim nacionalnim i međunarodnim skupnim izložbama, među kojima su Svjetska izložba u Montrealu 1967., izložba "125 vrhunskih djela hrvatske umjetnosti" 1996. u Zagrebu.
Dobitnik je brojnih nagrada za slikarstvo, između ostalih Nagrade grada Zagreba za 1969., te godišnje Nagrade "Vladimir Nazor" 1992. godine. O Jordanovu slikarstvu snimljeno je nekoliko kratkometražnih dokumentarnih filmova. D.Kć./H
Do umirovljenja Vasilije Josip Jordan bio je redoviti profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu
Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike