Dome slatki dome
HRVATSKI SAVJET ZA ZELENU GRADNJU

Nulta potrošnja energije
Objavljeno 14. ožujka, 2019.
Hrvatski savjet za zelenu gradnju organizira konferenciju pod nazivom nZEB i BIM – Nova stvarnost! koja će se održati u utorak, 19. ožujka u Zagrebu. Konferencija se održava pod posebnim pokroviteljstvom Američkog veleposlanstva.

nZEB - Zgrade gotovo nulte potrošnje energije i vezana EU regulativa transponirana je u zakonodavstvo RH, a sada se postavlja pitanje kako da nZEB postane stvarnost. S druge strane BIM (Building Information Modeling) već je postao standard u svijetu, a sve se više koristi i kod nas. BIM metodologija oslanja se na inteligentan, podacima bogat model kao temelj za projektiranje, simulaciju i suradnju kroz sve faze projekta. Keynote speaker je Matt Grocoff, jedan od najpoznatijih američkih zagovornika u području zaštite okoliša, zelene i održive gradnje, renomirani pisac, govornik i osnivač THRIVE Collaborative. Poznat je po svom radu na zgradama s nultom potrošnjom energije i vode te je zaslužan za obnovu najstarije kuće u Sjevernoj Americi koja je rekonstrukcijom postigla nultu potrošnju energije.

Pri projektiranju i planiranju novih investicija u zgradarstvu, nZEB regulativa i BIM alati konačno dovode u prvi plan neke od danas najpoznatijih aspekata Zelene/održive gradnje: potrošnju energije, građevinsku fiziku, energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike