Dome slatki dome
OSIJEK - PET FRIENDLY GRAD

Odgovorno vlasništvo je prvi korak u odabiru psa
Objavljeno 14. ožujka, 2019.
Mnogi izabiru psa čija narav i genetske predispozicije ne odgovaraju osobnosti vlasnika

Poznato je da su prednosti života s kućnim ljubimcem brojne, no kako bi psi i mačke doista postali prihvaćeni u svom domu i svojoj okolini te kako bismo imali potpuno obogaćen suživot s ljubimcem, nužna je kvalitetna i pravodobna edukacija vlasnika pasa i mačaka.

Posjedovanje psa i/ili mačke velika je odgovornost i stoga puno pomažu saznanja o zakonskim obavezama i pravilima ponašanja te razumijevanju njihovih fizičkih i psihičkih osobina. Stoga je preporuka da se prije nabave/udomljavanja kućnog ljubimca savjetuje sa stručnim osobama, a prema mogućnosti i provede neko vrijeme u upoznavanju s potencijalno novim „članom obitelji“.

Psi i mačke u zajednici
Osijek - pet friendly grad, među prvim je gradovima u našoj zemlji poduzeo potrebne radnje u svrhu poticanja odgovornog vlasništva i dobrobiti ljubimaca. Napuštenim psima osigurao je besplatno cijepljenje, čipiranje i kastraciju, zabranio držanje pasa na lancu, omogućio besplatan prijevoz pasa i mačaka u posebno označenim vozilima javnog gradskog prijevoza te osigurao parkove za pse i određene lokacije za šetanje pasa bez povodca. Osim toga, u suradnji s udrugom Prias, koja se bavi edukacijom vlasnika pasa, realizirao je projekt "Psi i mačke u zajednici" koji se odnosi na tiskanu knjižicu "Vodič za vlasnike pasa i mačaka" i niz predavanja namijenjenih novoupisanim vlasnicima pasa i mačaka na području grada Osijeka.

Realizaciji projekta također su se pridružile udruga Pobjede, udruga 9 života te Dario Bakša, dr. vet. med. Prvi korak prema odgovornom vlasništvu odnosi se na pravilan odabir psa. Izabrati psa s kojim ćete dijeliti svoj dom nipošto ne bi smjela biti odluka koju ćete olako donijeti. Ipak, činjenica je da mnogi izabiru psa čiji temperament, karakter i genetske predispozicije ne odgovaraju osobnosti i načinu života vlasnika, odnosno njegove obitelji.

Pas je inteligentno i senzibilno biće koje treba razumjeti i dati mu priliku da se razvije u skladu sa svojim prirodnim osobinama i zaista postane dio vaše obitelji. Iako psi imaju sposobnost lakog prilagođavanja različitim životnim uvjetima, nepravedno je imati psa kojem niste u mogućnosti pružiti dovoljno pažnje i aktivnosti, fizičke jednako kao i mentalne. Živeći onako kako ne bi trebali, nikad neće uspjeti potpuno izraziti svoj karakter i osobine koje ste mislili da će imati. Samim time, ni vi nećete moći zapravo uživati s vašim psom.

Stoga, pri izboru psa ponajprije je potrebno biti iskren prema samima sebi i ne povoditi se za psom koji vam je vizualno lijep ili pasminom koja je trenutno moderna u svijetu. Razmotrite mnoštvo faktora i budite svjesni da je to odluka s čijim ćete se posljedicama nositi godinama. Pas kojeg odaberete treba postati važan aspekt vašeg života.

Interakcija
Psi su socijalna bića, što znači da vole društvo. Uglavnom preferiraju ljudsko. Stoga im je potrebna komunikacija i interakcija s vama na svakodnevnoj bazi. Odnosite se prema njima s pažnjom i ljubavlju te im omogućite ono što im je potrebno. Budite sigurni, oni će vam to višestruko i bezrezervno vratiti.

Svaki trenutak sa psom i pokraj njega prilika je za učenje. Psi konstantno uče o nekome ili nečemu. Počevši od trenutka rođenja, prvo od majke i okoline u kojoj su se okotili, zatim kako postaju mobilniji, njihov svijet postaje bogatiji. Svaki trenutak, svaka akcija, reakcija, interakcija, odnosno svako iskustvo ih podučava nečemu. Odgajanje uključuje svjesno i namjerno, planski i sustavno organizirano djelovanje. Ima svoju svrhu i zadaću. S druge strane, imamo nekontrolirani odgoj, tj. djelovanje bez smisla, pa rezultati odstupaju od željenih. Naš cilj trebao bi biti da taj "nekontrolirani“, slučajan odgoj, postane kontrolirani. Točno osmišljen s pozitivnim usmjerenjem. Stoga ne odgađajte vrijeme za učenje jer ono se već odvija, htjeli vi to ili ne.

Alenka Medak,dipl.oec i licencirani voditelj tečaja za obuku pasa
Besplatno cijepljenje za udomljene
Prije nabavljanja psa poželjno je savjetovati se sa stručnom osobom radi pravilnog odabira ljubimca (veterinarom ili licenciranom stručnom osobom za rad sa psima). Neka vam prvi izbor za odabir pasa bude lokalni Azil udruge Pobjede u kojem svakodnevno svoje udomitelje čeka 180 pasa. Osoblje Azila u suradnji s licenciranom voditeljicom tečaja za obuku pasa, pružit će vam stručnu pomoć pri odabiru psa u skladu sa željama, mogućnostima i načinom života. Grad Osijek svim psima udomljenim iz osječkoga Azila osigurava besplatno cijepljenje, čipiranje i kastraciju. Udruga Prias svim udomiteljima osigurava besplatno savjetovanje o odgoju psa.
Neželjeno potomstvo
Kastracija je odgovoran način sprječavanja rasta populacije pasa i mačaka te prevencija raznih patoloških stanja. Ako vaš pas nije namijenjen uzgoju, savjetujte se sa svojim veterinarom o kastraciji svojih ljubimaca.
Svakodnevni zadatci
Pružite svojem psu zadatke, aktivnosti i svrhu svakog dana. Usmjerite ga u ono što vi želite da radi prije nego što počne aktivnosti koje nisu u skladu s vašim očekivanjima.Ključ uspješnog odgoja psa upravo je u prevenciji problema. Potrebno je na vrijeme prepoznati pseće namjere kako biste pravilno djelovali i usmjerili ga u vama željeno ponašanje.Psihofizički zdrav pas savršeno je sposoban za usvajanje novih vještina u bilo kojoj životnoj dobi. Omogućite mu da ostvari svoje potencijale na vama prihvatljiv način.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana