Osijek
ZBOG SIGURNOSTI PJEŠAKA

Izuzet dio parkirališta
Objavljeno 13. ožujka, 2019.
Iako je i prije prometne nesreće na Divaltovoj ulici ispred kućnog broja 36 u studenome prošle godine ukinuto parkirališno mjesto tik uz pješački prijelaz radi bolje preglednosti, stradavanje pješakinje na obižnjem pješačkom prijalčau dodatno je naglasilo koliko parkiranje uz pješačke prijelaze može biti opasno.

Radi povećavanja sigurnosti pješaka, Grad Osijek na više je lokacija u gradu izuzeo mjesta za parkiranje ispred obilježenih pješačkih prijelaza. Tako je u tijeku uklanjanje parkirališnih mjesta u Umaškoj ulici, i to kod pješačkog prijelaza kojim na odlasku u školu i pri povratku kući djeca iz tog dijela naselja Jug 2 svakodnevno prolaze.

- Na ovaj način osiguravamo preglednost, ali i povećavamo sigurnost sudionika u prometu. Podsjećamo da je odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisana zabrana parkiranja ispred pješačkog prijelaza, i to unutar pet metara – stoji u odgovoru na naš upit iz gradske uprave. Inače, osim na već spomenutom mjestu na Divaltovoj, Grad je izuzeo još nekoliko mjesta u toj ulici - u blizini pješačkog prijelaza pokraj Osnovne škole Frana Krste Frankopana te na Vijencu Paje Kolarića i još nekoliko mjesta u gradu.

Govoreći o pješačkim prijelazima, valja istaknuti da su i u Ulici Hrvatske Republike obavljeni radovi na parkirališnim mjestima, ali ne zbog njihova izuzimanja, nego zbog prenamjene. Naime, ondje je označeno mjesto za osobe smanjene pokretljivosti, što je bilo potrebno s obzirom na to da je u zgradi ispred spomenutog parkirališta otvoren ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Područni ured Osijek. Dodajmo tome da je to jedna od ukupno 206 lokacija na kojima se, ističu iz gradske uprave, nalazi 506 parkirališnih mjesta za osobe smanjene pokretljivosti. M. Mihelić
5

metara od pješačkog prijelaza vrijedi zabrana parkiranja
Najčitanije iz rubrike