Osijek
I TO JE MOGUĆE

Obnovili fasadu i ostavili balkone bez ogradica!?
Objavljeno 13. ožujka, 2019.
Stambena zgrada u tom stanju ne bi smjela proći tehnički pregled, kaže Krešimir Čačija

U raznim dijelovima grada, pa tako i na Jugu 2, suvlasnici brojnih stambenih zgrada upustili su se u obnovu pročelja s pomoću kreditnih linija. Bilo je tako i sa zgradom u Opatijskoj ulici na kućnim brojevima 34, 36 i 38, gdje ovih dana pogled prolaznika privlači, najblaže rečeno, nevjerojatan prizor. Naime, nakon što je građevinska skela uklonjena, svi su tzv. francuski balkoni/prozori osvanuli bez ograde!?

Od Damira Brlega, direktora tvrtke Brleg, koja je izvodila radove, doznajemo da ograde na tzv. francuskim balkonima nisu bile u troškovniku. "Mi nismo skinuli ni jednu ogradu s prozora, nego su to radili sami stanari. Očito je da su ugrađivali stolariju, pa nisu vratili ogradice, a koliko mi se čini, jedan od ulaza u toj zgradi ima spreman novac za vraćanje ogradica", odgovorio nam je Brleg.

"Ogradice mogu biti dijelom stolarije, a drugim dijelom utaknute u zid vijcima. Inače, ono što nam je ponuđeno, mi smo napravili. Kad su pravili troškovnik, trebali su i ograde uvrstiti u ponudu", iznosi svoj stav Brleg i naglašava kako je primopredajni zapisnik potpisan i radovi su, što se tiče te tvrtke, gotovi.

Ivor Čizmok, jedan od stanara čija je obitelj sama vratila ogradu, kaže kako mu nije jasno zašto i taj posao nije dogovoren s izvođačem.

Krešimir Čačija, voditelj Tehničke službe Zavoda za stanovanje, pojašnjava nam kako je ograda kod francuskih prozora bitan element sigurnosti. Ističe kako su ograde na spomenutoj zgradi, prema njegovu mišljenju, svakako trebale biti vraćene prije završetka radova.

"Zašto u troškovnik nije uključeno i postavljanje ograda, ne znam. Ali znam sljedeće - ako suvlasnici vraćaju ograde na svoju ruku, to nije dobro, jer neki to mogu i hoće učiniti, a neki će odgoditi te radove i izložiti se opasnosti. Stambena zgrada u tom stanju ne bi smjela proći tehnički pregled", zaključio je Čačija.

Marija Mihelić
ANA KANISEK: NIJE SVE NAPRAVLJENO
Predstavnica stanara Opatijske 34, Ana Kanisek, tvrdi pak da svi koji su mijenjali prozore nemaju ogradicu, a oni koji to nisu učinili, i nadalje imaju ogradu ispred tzv. francuskog prozora.

- Oni stanari koji su uklonili francuske prozore, a stavili obične, nemaju ogradu. To sam učinila i ja jer mi ograda ne treba - dodala je Kanisek, a na upit zbog čega nije vraćanje ograde uračunano u troškovniku tvrdi da ni svi dogovoreni radovi nisu poštovani.

- Rekli su žbukati gdje je pročelje oštećeno, no nisu. Bila je jedna žena u nadzoru, ne znam kako joj je ime - dodala je predstavnica Kanisek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike