Osijek
GORDANA BULJAN FLANDER NA FFOS-U

Ukradeno djetinjstvo
i znanost odgoja
Objavljeno 12. ožujka, 2019.
Mjesto više tražilo se protekloga ponedjeljka u Svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta u Osijeku, gdje je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ugledna hrvatska psihologinja i psihoterapeutkinja, održala zanimljivo predavanje "Ukradeno djetinjstvo - trauma u dječjoj dobi" i predstavila svoju najnoviju knjigu "Znanost i umjetnost odgoja. Praktični priručnik o suvremenom odgoju za roditelje i odgojitelje". Srednjoškolci, studenti, stručnjaci, ali i ostali Osječani, znatiželjno su upijali svaku riječ psihologinje, koja je poznata i po osnivanju Hrabrog telefona, a danas obnaša funkciju ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

- Trauma u dječjoj dobi iznimno je teška tema i većina od nje okreće glavu jer ne žele znati da djeca pate i da se zlostavljaju, što smo vidjeli i u nedavnim događajima kada je ispalo da su mnogi bili svjesni situacije koju su djeca s Paga prolazila, ali nisu reagirali. Stoga mi se čini da je potrebno neprestano raditi na podizanju javne svijesti i osvješćivanju o odgovornosti koja je na svima nama - objasnila je u uvodnom predavanju Gordana Buljan Flander, koja je na knjizi efektnog naslova "Znanost i umjetnost odgoja", radila od 2014. godine s 32 koautora.

- Pokrili smo sve teme, od pripreme na roditeljstvo, pa sve do adolescentne dobi, pa se zaista nadam da ovaj svojevrsni priručnik može pomoći roditeljima u pronalaženju potrebnih odgovora. Naime, roditelji nemaju puno prilika učiti o ovoj zahtjevnoj životnoj ulozi, pa sam im pokušala pružiti što više praktičnih savjeta i primjera iz perspektive djeteta - ukazuje psihologinja, naglašavajući kako iz suptilnih, autentičnih poruka djece svi mogu ponešto naučiti. M.Mandić
Možda ste propustili...

LIPANJSKO IZDANJE POPULARNE MANIFESTACIJE

Svi putevi vode na Sajam antikviteta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBLJETNICA ŠKOLE NA JUGU 2

Tinka će snimiti “milenijsku fotku” za 50. rođendan

2

LIPANJSKO IZDANJE POPULARNE MANIFESTACIJE

Svi putevi vode na Sajam antikviteta

3

ERASMUS+ I JOB SHADOWING U OŠ TENJA

Ugostili učenike iz slovenske škole