Osijek
GORDANA BULJAN FLANDER NA FFOS-U

Ukradeno djetinjstvo
i znanost odgoja
Objavljeno 12. ožujka, 2019.
Mjesto više tražilo se protekloga ponedjeljka u Svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta u Osijeku, gdje je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ugledna hrvatska psihologinja i psihoterapeutkinja, održala zanimljivo predavanje "Ukradeno djetinjstvo - trauma u dječjoj dobi" i predstavila svoju najnoviju knjigu "Znanost i umjetnost odgoja. Praktični priručnik o suvremenom odgoju za roditelje i odgojitelje". Srednjoškolci, studenti, stručnjaci, ali i ostali Osječani, znatiželjno su upijali svaku riječ psihologinje, koja je poznata i po osnivanju Hrabrog telefona, a danas obnaša funkciju ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

- Trauma u dječjoj dobi iznimno je teška tema i većina od nje okreće glavu jer ne žele znati da djeca pate i da se zlostavljaju, što smo vidjeli i u nedavnim događajima kada je ispalo da su mnogi bili svjesni situacije koju su djeca s Paga prolazila, ali nisu reagirali. Stoga mi se čini da je potrebno neprestano raditi na podizanju javne svijesti i osvješćivanju o odgovornosti koja je na svima nama - objasnila je u uvodnom predavanju Gordana Buljan Flander, koja je na knjizi efektnog naslova "Znanost i umjetnost odgoja", radila od 2014. godine s 32 koautora.

- Pokrili smo sve teme, od pripreme na roditeljstvo, pa sve do adolescentne dobi, pa se zaista nadam da ovaj svojevrsni priručnik može pomoći roditeljima u pronalaženju potrebnih odgovora. Naime, roditelji nemaju puno prilika učiti o ovoj zahtjevnoj životnoj ulozi, pa sam im pokušala pružiti što više praktičnih savjeta i primjera iz perspektive djeteta - ukazuje psihologinja, naglašavajući kako iz suptilnih, autentičnih poruka djece svi mogu ponešto naučiti. M.Mandić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana