Osijek
MODERNIZACIJA ONKOLOGIJE

KBCO jedina bolnica s lučnom radioterapijom
Objavljeno 13. ožujka, 2019.
Riječ je o tehnici zračenja kojom se cilja točno određeno mjesto, a da se pri tome zračenja poštede okolni organi i tkivo

Prošloga je tjedna na Zavodu za onkologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek ozračen prvi pacijent preko lučne radioterapije ili VMAT (volumetrijski modulirana luk terapija). Riječ je o još jednoj vrhunskoj tehnici i najmodernijem načinu liječenja, koji je u ovom trenutku u Hrvatskoj moguć jedino u osječkoj bolnici.

Razlog tome što je Klinički bolnički centar Osijek jedina državna zdravstvena ustanova koja ima mogućnost lučne radioterapije u činjenici je što je prije nekoliko mjeseci dobio najsuvremeniji linearni akcelerator vrijedan čak 13,5 milijuna kuna, a koji ima mogućnost volumetrijski modulirane luk terapije. Za razliku od konvencionalnih tretmana, VMAT može tretirati cijeli tumor u jednoj rotaciji u manje od dvije minute.

- Riječ je o novoj, naprednoj tehnici koju nudi ovaj novi linearni akcelerator marke Varian i potpuno novi softver na koji smo prešli. Ovaj veliki iskorak u kvaliteti liječenja naših bolesnika ne bi bio moguć da nemamo kvalitetno osoblje, pri tome mislim na liječnike, fizičare i inženjere koji su se educirali u Švicarskoj, Italiji i Belgiji te svojim trudom i znanjem pridonijeli uvođenju ove napredne tehnike radioterapije. Edukacija se također provodila i na našem Zavodu dolaskom Varianovih stručnjaka različitih specijalnosti. To zapravo znači prelazak s 3D konformalne radioterapije na puno bolji način zračenja kojim se može dati adekvatna doza na točno određeno mjesto, a da se pri tome puno bolje poštede okolni organi i tkivo od rizika. Lučna radioterapija idealna je kod liječenja karcinoma glave i vrata te prostate - objašnjava pročelnik Zavoda za onkologiju osječke bolnice, doc. dr. sc. Ilijan Tomaš.

Pročelnik Tomaš napominje i kako se čak 60 posto onkoloških pacijenata koristi radioterapijom, a od dolaska novog linearnog akceleratora lista se čekanja s četiri mjeseca smanjila na dva mjeseca s daljnjom tendencijom smanjenja.

- Mi smo ranije na jednom linearnom akceleratoru radili i do 90 pacijenta dnevno, što je bilo veliko opterećenje za jedan aparat, a sada, kada ih imamo dva, planiramo ravnomjerno rasporediti broj pacijenata koji bi mogao biti i do 120 pacijenata dnevno s tenedencijom povećanja broja pacijenata zračenih VMAT tehnikom. Samo zračenje VMAT tehnikom za pacijenta traje kraće, ali su postupak planiranja koji provodi liječnik, izračun plana koji provode fizičari te namještanje pacijenta na aparatu i provjera polja što provode inženjeri puno zahtjevniji i duže traju. Također treba reći da smo jedini onkološki centar s radioterapijom istočno od Zagreba, kojemu gravitira veliki broj pacijenata od Virovotice do Vukovara i stoga je pritisak velik, ali nam suvremeni načini i mogućnosti liječenja pomažu i da podignemo kvalitetu liječenja, a ovo je uistinu jedan od takvih primjera - ističe doc.Tomaš.

Nefreteta Z. Eberhard
Godišnje dvije tisuće novooboljelih
Godišnje se na Zavod za onkologiju KBC-a Osijek javi nešto malo manje od 2000 novodijagnosticiranih pacijenata. Istodobno, u Zavodu za onkologiju na godišnjoj razini obave više od 20.000 pregleda i kontrola. Najčešće dijagnosticirani tumor u muškaraca na osječkom području i dalje je karcinom pluća, koji slijede kolorektalni karcinom i karcinom prostate. U žena je najčešće riječ o karcinomu dojke. Liječnici napominju kako je najvažnija prevencija te se sugrađane poziva na preventivne preglede koje organizira Ministarstvo zdravstva.
doc. dr. sc. Ilijan Tomaš

pročelnik Zavoda za onkologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek

Treba reći da smo jedini onkološki centar s radioterapijom istočno od Zagreba, kojemu gravitira veliki broj pacijenata od Virovitice do Vukovara, stoga je pritisak velik.
Možda ste propustili...

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana