Regija
KULTURNA BAŠTINA U TURISTIČKOJ PRIČI

Gašparčev magazin bit će galerijski prostor
Objavljeno 13. ožujka, 2019.
Magazin je podigla obitelj Gašparac krajem 19. stoljeća za skladištenja žitarica, a izvorne oblike sačuvao je sve do danas
VRBANJA

U projekt „Cesta zlatne niti“, čiji je cilj obnoviti i revitalizirati kulturnu baštinu s pratećim aktivnostima te razviti cjelovitu ponudu atraktivne turističke destinacije na području županjske Posavine, uključena je i Općina Vrbanja.

Izrađena je projektna dokumentacija i ishođena građevinska dozvola za rekonstrukciju Crkve Pohođenja Blažene Djevice Marije u Soljanima te Gašparčeva magazina u Vrbanji, koji su zaštićena kulturna dobra.

Arehološki nalazi
U Općini čekaju natječaj za kandidiranje na EU fondove i povlačenje sredstava za provedbu projekta. Crkva u Soljanima sagrađena je 1809. i pripada u red reprezentativnijih kasnobarokno-klasicističkih spomenika nastalih na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Magazin je u središtu Vrbanje podigla obitelj Gašparac, krajem 19. stoljeća, za potrebe skladištenja žitarica i kao takav se koristio sve do 80-ih godina 20. stoljeća. Riječ je o povijesnoj namjenskoj zgradi s obilježjima rane industrijske arhitekture koja je sačuvala svoje izvorne oblike do danas. Na prozorima su ostali sačuvani metalni kapci i rešetke. Građevina ima cjelovit unutrašnji prostor s drvenim podom i grednikom te drvenim stubištem. Strop je oslonjen na drvene stupove. Ograda oko dvorišta je željezna kovana sa zidanim parapetima i stupovima.

Vrijednost projekta obnove Gašparčeva magazina je oko dva milijuna kuna.

- Gašparčev magazin bit će pretvoren u muzejsko-galerijski prostor u kojem će, između ostaloga, biti prikazani i arheološki nalazi te izloženi i drugi sačuvani vrijedni predmeti ovoga kraja. U prizemlju je predviđen prostor za prezentacije te infopult, kao početna točka turističke ponude Vrbanje, gdje će posjetitelji na jednome mjestu moći dobiti sve informacije o tome što sve mogu obići i vidjeti na našem području – ističe općinski načelnik Velimir Redl. Naime, u šumi kraj Vrbanje 2008. otkriveni su prapovijesni humci koji su do tada bili nepoznanica. Na prvom od otkrivenih nalazišta, Purić-Ljubnju, pronađeno je 116 netaknutih i jedan oštećeni prapovijesni humak.

Tajnoviti Zvjezdangrad
Terenska istraživanja obavljana su u suradnji Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera iz Županje, Sveučilišta u Southamptonu u Engleskoj i Nacionalnog tajvanskog sveučilišta. Otkriveno je da su se na Purić-Ljubnju odvijali složeni postupci gradnje humaka od gline te prilaganja keramičkog i koštanog materijala u svrhu prisjećanja na pokojnike te prapovijesne zajednice. U grobnicama su pronađeni ulomci keramike, kosti, bronce…

Lokalitet je jedinstven fenomen groblja pod humcima u ovom dijelu Hrvatske i važan je za utvrđivanje kontakata među prapovijesnim zajednicama unutar regije. Ima znanstveno, kulturno i odgojno-obrazovno značenje jer dosadašnji nalazi govore u prilog postojanju znatnog potencijala za buduće izučavanje, prezentaciju i korištenje.

I crkva u Soljanima bit će potpuno obnovljena i uređena, uz provođenje svih mjera zaštite. A posjetitelji na području Općine Vrbanja moći će obići i arheološko nalazište i sportsko-rekreacijsko izletište “Zvjezdangrad“ koji se nalazi duboko u močvarnoj šumi pokraj Soljana, uz rijeku Studvu. O njemu u narodnim predajama postoje mnoge priče i legende i često je povezivan s vilama, templarima i vitezovima slavonske ravni. Ondje su otkriveni ostaci srednjovjekovne utvrde, zidovi i svodovi, a pronađena je i srednjovjekovna keramika, kosti i metalni nalazi. A turisti će moći uživati i u bogatoj gastroponudi vrbanjskog kraja, na tome su području vrlo aktivni lovci, ribiči, tu si konjogojci, a na raspolaganju su i privatni smještajni kapaciteti.

Redl upozorava na važnost povezivanja turističke ponude i potražnje u županjskoj Posavini, čime će stvoriti jedinstven i prepoznatljiv turistički proizvod.

Marija Lešić Omerović
Zajednički u dugoročni razvoj turizma
Prijavitelj projekta Cesta zlatne niti je Općina Drenovci, a kao partneri su uključeni Agencija za razvoj “Vjeverica”, Turistička zajednica Županje, općine Bošnjaci i Vrbanja, Grad Županja te župe iz Bošnjaka, Drenovaca, Račinovaca i Soljana. Projekt je vrijedan 1.874.901 kunu, od čega su 1.183.624 kune nepovratna europska sredstva. Cilj je dugoročni razvoj turizma u županjskoj Posavini kroz obnovu kulturne baštine i uspostavljanje nove turističke infrastrukture što omogućuje cjelovito oblikovanje i pozicioniranje turističke destinacije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike