Novosti
GUŽVE U POLICIJI ILI DIGITALNA HRVATSKA

Od vikenda u MUP-u udvostručen broj zahtjeva za produženje vozačke dozvole
Objavljeno 13. ožujka, 2019.
Da je ministrica Gabrijela Žalac koristila sustav e-Građani znala bi da joj je istekla vozačka dozvola

Vozačka dozvola ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac, za koju je ona tek nakon prometne nesreće koja se dogodila u subotu u Vinkovcima shvatila da je istekla prije gotovo tri godine, postala je podsjetnik mnogim građanima da provjere rokove vrijednosti svojih dokumenata.


Brojni su građani pohrlili početkom tjedna na policijske šaltere kada su, poučeni iskustvom ministrice, shvatili da su im istekle vozačke dozvole. Pokazuje to i broj zaprimljenih zahtjeva stranaka za produženjem valjanosti vozačkih dozvola u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj, koji je zamjetno porastao već prvog radnog dana nakon prometne nesreće u Vinkovcima. Primjerice u petak, 8. ožujka, dan prije nesreće, u PU osječko-baranjskoj zaprimljeno je 38 zahtjeva stranaka za produženjem valjanosti vozačkih dozvola, a u ponedjeljak, 11. ožujka, čak 74 zahtjeva.

"Navala" od jutra

- Danas (utorak, nap.a.), do devet sati primili smo već 17 zahtjeva. Isto tako, građani se telefonski informiraju o cijeni i vremenu izrade vozačkih dozvola jer su, prema njihovim navodima, uočili da im je vozačka dozvola istekla - stoji u odgovoru na naš upit Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU osječko-baranjske.


Iz policije podsjećaju na zakon koji kaže da će se novčanom kaznom od tisuću kuna kazniti za prekršaj vozač koji upravlja vozilom u prometu na cesti, a isteklo mu je važenje vozačke dozvole te ako je ispunio uvjete za upravljanje motornim vozilom, a nije mu izdana vozačka dozvola. Iz PU osječko-baranjske doznajemo da je cijena izrade vozačke dozvole u redovnom postupku 151 kunu uz 15 kuna državnih biljega. Zakonski rok izrade vozačke dozvole je od tri tjedna do mjesec dana. U ubrzanom postupku, čija je cijena 200 kuna te 15 kuna državnih biljega, vozačka dozvola preuzima se za tri dana, kažu u PU osječko-baranjskoj.


Slična je situacija i u Zagrebu. Portal Vijesti.hr prenosi izjavu službenice na vozačkim dozvolama Ivanke Forjan u policiji u Zagrebu koja je rekla kako su se "ljudi preplašili i pohrlili k nama".


"Čak su neke stranke otvoreno izjavile da su radi nekih događanja zadnjih dana provjerili svoje vozačke i došli ih produžiti. Jednostavno su zaboravili na to", kazala je Forjan. Prenosi se tako i informacija kako stare vozačke dozvole vrijede najdulje do 2033. godine, dok svi koji su svoje izvadili ili mijenjali nakon 2006., to moraju činiti svakih deset godina. Osim ako je izdana s nekim ograničenjima te u tom slučaju osoba prije njezinog produljenja treba obaviti zdravstveni pregled.


- Možda je sada dobro upozoriti koliko je važno provesti proces digitalizacije javne uprave i ukazati na značaj recimo sustava e-Građani. Preko tog sustava građane se upozorava na to da im istječe važenje osobne iskaznice, ili u ovakvom slučaju vozačke dozvole - istaknuo nam je naš komunikacijski stručnjak Krešimir Macan.


Tragom tog upozorenja potražili smo podatke o tome koliko uopće građani koriste mogućnosti koje im pruža sustav e-Građani. Sustav e-Građani, možda nije loše podsjetiti, uspostavljen je s ciljem modernizacije, pojednostavljenja i ubrzanja komunikacije građana i javnog sektora te povećanja transparentnosti pružanja javnih usluga. A tih je usluga, koje se mogu obaviti preko računala i iz vlastitog doma, svakim danom sve više.


Na naš upit upućen Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva iz tog ureda kazali su kako je Središnji državni portal jedinstveno mjesto za pristup javnim informacijama i njegova je osnovna svrha objedinjavanje informacija državnih institucija kako bi građani na što jednostavniji način došli do traženih informacija.


- Osobni korisnički pretinac svakom građaninu koji ima važeći OIB omogućava primanje osobnih službenih poruka vezanih uz javne usluge, postupke (odnosno njihov tijek) i osobne statuse te njihov pregled, upravljanje i pohranu. Putem njega građanin će biti informiran o njemu važnim situacijama i događajima vezanim uz osobna zakonska prava i obveze te o korištenju osobnih podataka u javnom sektoru. U sustavu e-Građani dostupne su elektroničke usluge putem kojih možete, između ostaloga, zatražiti elektroničke izvode iz matične knjige rođenih, vjenčanih ili knjige državljana, zatražiti elektroničke zapise uvjerenja o prebivalištu, boravištu te vlasništvu cestovnih vozila, predati zahtjev za izradu putovnice, vozačke dozvole, obaviti prijavu/upis rođenja djeteta u maticu rođenih, evidenciju državljanstva, prijaviti prebivalište novorođenog djeteta, regulirati zdravstveni status novorođenog djeteta... Također i izvršiti uvid u ocjene svog djeteta u školi, pregledati recepte koje ste realizirali u ljekarnama u zadnjih šest mjeseci, naručiti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja, zatražiti elektroničku radnu knjižicu, registrirati se kao potencijalni posloprimac, provjeriti uplaćene doprinose u mirovinsko osiguranje... Građani mogu provjeriti svoju poreznu karticu, JOPPD, pregledati primitke, obračunate doprinose i poreze, zatražiti izvadak vlasničkog lista, kopiju katastarskog plana, prijepis/izvod iz posjedovnog lista, izvadak iz Baze zemljišnih podataka, provjeriti svoje podatke u OIB sustavu. Mogu sudjelovati u procesima savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, pribaviti e-potvrdu koja pokazuje da se protiv korisnika ne vodi kazneni postupak za kaznena djela koja se progone prema službenoj dužnosti i slično - navode iz tog ureda.
Poruke i obavijesti

Svaki korisnik sustava e-Građani preko svoga osobnog korisničkog pretinca prima poruke i obavijesti. Na taj način korisnik će primiti obavijest o isteku osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole, ili registracije vozila. Osim toga primit će obavijest i o biračkom mjestu, pravima iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, pravima za vrijeme nezaposlenosti, pa čak i o cijepljenju kućnih ljubimaca, novom dokumentu u sustavu eSPIS, obračunatom porezu na dohodak, jedinstvenoj uplatnici Zagrebačkog holdinga d.o.o, početku blokade računa i deblokadi računa i druge.

Praktično to znači da bi ministrica Žalac, da je koristila sustav e-Građani, bila na vrijeme obaviještena o isteku svoje vozačke dozvole.


Igor Mikulić/Marija Mihelić
digitalizacija
U SUSTAVU E-GRAĐANI RASTE BROJ USLUGA
SUSTAV E-GRAĐANI IMA 661.842 KORISNIKA
U cijeloj zemlji, prema podacima Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, trenutačno sustav e-Građani koriste 661 842 osobe. Njihov broj kontinuirano raste. Primjerice, 30. lipnja 2018. godine taj je sustav, pokazuju podaci objavljeni u Statističkom prikazu Ministarstva uprave, koristilo 569.813 osoba, a na kraju godine njih 648.414. Najviše je korisnika na kraju prošle godine bilo s područja Zagreba - 201.594. Iz Osječko-baranjske županije bilo je 36.546 korisnika. U Vukovarsko-srijemskoj županiji sustav je koristilo 17.364, a Brodsko-posavskoj 15.529 osoba. Hrvatski su građani iz sustava najviše koristili usluge e-Dnevnik za roditelje i to u gotovo 1,9 milijuna prijava u 2018. Također se mnogo koristi e-Usluge Porezne uprave (e-PKK i e-JOPPD) - lani je bilo nešto manje od 1,6 milijuna prijava. Za e-Matične knjige bilo je 1,2 milijuna ulaza, u korisničke stranice HZMO-a - 1,36 milijuna ulaza, a e-Usluge MUP-a - 795 tisuća ulaza.
Krešimir Macan

komunikacijski stručnjak

Možda je sada dobro upozoriti koliko je važno provesti proces digitalizacije javne uprave i ukazati na značaj recimo sustava e-Građani. Putem tog sustava građane se upozorava na to da im istječe važenje osobne iskaznice ili vozačke dozvole.
Nema razlike

Ministar uprave Lovro Kuščević komentirao je u utorak prometnu nesreću ministrice Gabrijele Žalac ustvrdivši da to što nije produžila vozačku dozvolu nije razlog za njezinu ostavku te je dodao kako je tragično to što se dogodilo i poželio ozlijeđenoj djevojčici što brži oporavak. Kuščević je novinarima rekao kako ga, s obzirom na opseg posla koji ministri obavljaju, uopće ne čudi da je Žalac zaboravila produžiti vozačku dozvolu. Na novinarsko pitanje kako gleda na to što Žalac krši zakone bez ikakve odgovornosti gotovo tri godine, Kuščević je podsjetio kako je pokrenut prekršajni postupak. "Ona je platila kaznu, kao što bi svaki drugi građanin Hrvatske platio. Ne vidim razliku između nje i nekih drugih građana. Pred zakonom smo svi jednaki", kaže ministar Kuščević.
Poruka mladima

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, odgovarajući na pitanje novinara smatra li da je ministrica Gabrijela Žalac zbog vožnje s nevaljanom vozačkom dozvolom trebala podnijeti neopozivu ostavku, rekla je kako bi u njezinom slučaju, kao ministrice obrazovanja, preuzimanje političke odgovornosti imalo i odgovornost poruke prema mladima. "Važno je da i ministrica, posebice premijer, preuzimaju političku odgovornost i da je u tom smislu stvar zaokružena", rekla je Divjak novinarima. "Svatko može govoriti samo u svoje ime kad bi bio u sličnim okolnostima. S obzirom na to da su okolnosti takve da sam ja ministrica znanosti i obrazovanja, kod mene je možda malo jasnija pozicija da ta politička odgovornost ima i odgovornost poruke prema mladima", poručila je.
Možda ste propustili...