Novosti
SRBIJA SE UPUŠTA U ENERGETSKI RAT

Spajanje plinovoda BiH i Hrvatske blokirala je vlada RS-a
Objavljeno 13. ožujka, 2019.
Dominacija ruskog plina na tržištu BiH otežat će energetsku neovisnost, ali i pozicionirati Rusiju kao monopolista u regiji
Vlada Republike Srpske odbila je dati suglasnost za provedbu još jednog projekta povezivanja Bosne i Hercegovine s plinskom mrežom u Hrvatskoj, čiji je cilj bio osigurati diverzificiranje izvora opskrbe kako bi se smanjila ovisnost o jedinom postojećem plinovodu koji dolazi iz Srbije i služi isključivo za distribuciju plina od ruskih dobavljača, potvrđeno je iz izvora entitetske vlade u Banjoj Luci.


Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije RS potvrdilo je kako je vlada tog entiteta u veljači razmatrala prednacrt sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji plinovoda Južna interkonekcija te je zaključila kako on "nije prioritet za RS", a odbacila ga je pozivajući se na ocjenu kako je protuzakonito da u takvom projektu sudjeluju ministarstva u BiH na državnoj razini. "Vlada RS izjasnila se da Prednacrt sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji plinovoda ‘Južna interkonekcija BiH i Hrvatske na pravcu Zagvozd (HR) - Posušje (BiH) - Novi Travnik/Travnik s odvojkom za Mostar‘ nije prihvatljiv za RS zbog nenadležnosti tijela za provedbu sporazuma te na njega vlada RS ne daje suglasnost", stoji u očitovanju. Vlada RS nametnula je blokadu ovog projekta unatoč izjavama Milorada Dodika, aktualnog predsjedatelja Predsjedništva BiH, koji ujedno čvrsto kontrolira sve procese u RS, kako u tom entitetu neće kočiti razvojne projekte koje drugi entitet, odnosno Federacija BiH, bude nudio. Plinovod Južna interkonekcija trebao je osigurati povezivanje plinske mreže BiH s onom u Hrvatskoj, kao odvojak budućeg magistralnog Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP), i otvoriti bosanskohercegovačkom tržištu plina pristup izvorima poput LNG terminala na Krku. Kao izvođači projekta pojavili su se hrvatski Plinacro i bosanskohercegovačka tvrtka BH-Gas, a snažno ga je poduprla Energetska zajednica koju čini 11 država EU-a te pet država-potencijalnih članica Unije, dok je Europska banka za obnovu i razvoj pokazala spremnost financirati plinovod.
Posao vrijedan 13,5 milijuna

Hrvatska strana u sve je trebala investirati 13,5 milijuna eura u varijanti s budućim plinovodom, odnosno 48 milijuna eura bez plinovoda IAP za 75 kilometara magistralnog plinovoda. Bosanskohercegovački bi partner pak investirao 100 milijuna eura za 162 km plinovoda, odnosno 114 kilometara glavne trase i odvojak za Mostar u duljini od 48 kilometara.


Nakon suglasnosti EBRD-a idući je korak trebala biti izrada studije utjecaja na okoliš i idejnog projekta koji bi poslužio za okolišnu dozvolu i urbanističke suglasnosti, uz plan da se pregovori s EBRD-om o uvjetima i odredbama kreditnog aranžmana dovrše do početka 2020. godine kada bi počeli radovi.


“Provedbom ovog projekta tržište prirodnog plina u Federaciji BiH odnosno u BiH će se preko Hrvatske integrirati s europskim plinskim transportnim mrežama, a Hrvatska će uz sve benefite koje donosi plinofikacija područja uz dionicu u Hrvatskoj postati i tranzitna zemlja“, kazao je direktor BH-Gasa Jasmin Salkić. Plan je bio da novi plinovod bude u funkciji do 2023. godine, no sve je sada zaustavljeno blokadom koju je nametnula RS.
Dva entiteta umjesto BiH

Njihovo je tumačenje kako je to posao za vlade dvaju entiteta, koje bi taj posao trebale raditi preko posebne korporacije. Federacija BiH i RS trenutačno imaju potpuno odvojene energetske strategije kao da se ne nalaze u istoj državi. Uz povezivanje s plinskom mrežom Hrvatske na južnom pravcu, u Federaciji BiH su strategijom definirali i potrebu povezivanja na plinsku mrežu Hrvatske na pravcu Zenica - Bosanski Brod - Slavonski Brod, no vlasti u RS-u i to su ranije onemogućile inzistirajući na proširenju kapaciteta za opskrbu plinom iz smjera Srbije, koja je opet u cijelosti oslonjena na ruski Gazprom.
Dijana Pavlović
Srbija će kontrolirati tržište BiH
Direktor tvrtke Srbijagas Dušan Bajatović u ponedjeljak je u Banjoj Luci s Milomirom Draganićem, direktorom tvrtke Gas-promet iz Istočnog Sarajeva, potpisao ugovor prema kojemu srbijanska tvrtka preuzima 39 posto vlasničkog udjela nad tvrtkom koja upravlja plinskom mrežom u RS. "Srbijagas preko Gas-prometa ulazi legalno na srpsko tržište i tržište Bosne i Hercegovine. To više nije strana kompanija, nego jedan od najvećih vlasnika domaće kompanije", kazao je tom prigodom Draganić neizravno naznačivši kako će sada Srbija biti ta koja će de facto kontrolirati plinsko tržište u BiH.
Prednost Putinu
Milorad Dodik je u siječnju, nakon što se u Beogradu sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kazao kako je za RS prioritet gradnja novog plinovoda koji bi iz smjera Srbije ruski plin distribuirao do Bosanskog Novog, a bio bi dio projekta Turski tok.
Plinovod Južna interkonekcija trebao je osigurati povezivanje plinske mreže BiH s onom u Hrvatskoj
Možda ste propustili...

IZASLANSTVO BUGARSKE U VUKOVARU

Razgovarali o jačanju gospodarske suradnje

NASTAVAK POSLOVANJA

Janaf sklopio nove ugovore

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Samo dvije novopozitivne osobe u OBŽ