Novosti
UKORIČENA CRNA KNJIGA

Kontrolirati novac poreznih obveznika
Objavljeno 12. ožujka, 2019.
Udruga poreznih obveznika Lipa predstavila je jučer u Zagrebu prvo izdanje Crne knjige trošenja javnog novca za 2018. godinu. U knjizi su odabrani primjeri neefikasnog i neodgovornog trošenja novca poreznih obveznika prikupljeni iz javno dostupnih izvora, kao i dojava građana. Prikupljeno je oko sto slučajeva u prošloj godini, a u tiskanom izdanju predstavljeno je četrdesetak najzanimljivijih.


- Hrvatska je jedna od najsiromašnijih zemalja EU-a. Zaostajemo za zemljama od kojih smo još prije nekoliko godina bili razvijeniji i bogatiji. Razlog tome je, između ostaloga, i maćehinski odnos političkih elita prema javnim sredstvima, privatizacija novca poreznih obveznika. Ovim projektom želimo upozoriti građane na nemar kojim se upravlja njihovim sredstvima i potaknuti promjene nabolje - istaknuo je ovom prigodom Davor Huić, predsjednik Lipe.


Iz Lipe upozoravaju kako porezni obveznici plaćaju previše toga što ne služi općem dobru i boljitku građana - gubitke vode u vodovodima, 130 milijuna kuna kroz neevidentirane i neplaćene najmove državnih stanova, više od milijardu kuna svake godine udrugama bez analize učinka, milijarde brodogradnji, pa sve do posjeta utakmicama nogometne reprezentacije, elitnih hotela i janjetine. Uz primjere razbacivanja Lipa je predstavila i preporuke kako se novac mogao potrošiti razumnije i na opće dobro svih koji su ga izdvojili u državni proračun. Ili ne potrošiti i za toliko smanjiti poreze. U Lipi smatraju kako bi se ovlasti Državnog ureda za reviziju trebale proširiti na način da institucije koje dobiju uvjetno mišljenje i ne isprave nepravilnosti budu kažnjene smanjenjem sredstava u sljedećem fiskalnom razdoblju.
Cilj projekta je ne samo evidentirati i sačuvati Crnu knjigu kao dokument jednog vremena, nego smanjiti opseg stvari o kojima se odlučuje arbitrarno, kao i smanjiti prostor za manipulacije. Projekt je financiran s više od 500 donacija kroz crowfunding kampanju. Sve su priče prikupljene i već objavljene na Lipinoj mrežnoj stranici (www.crnaknjiga.hr) tijekom 2018. godine. D.Kuštro
Možda ste propustili...

GEOPOLITIČKE OKOLNOSTI I EUROPLJANI

Više od 80 posto hrvatskih građana naklonjeno EU-u

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament