Novosti
PROJEKT VRIJEDAN 460.800 EURA

Na granici još 12 detektora otkucaja
Objavljeno 13. ožujka, 2019.
Uprava za granicu je, sukladno odluci Uprave za europske poslove, međunarodne odnose i fondove Europske unije o dodjeli financijskih sredstava od 20. veljače, započela izradu projektne dokumentacije za nabavu detektora otkucaja srca, za koje je iz Fonda za unutarnju sigurnost odobreno 345.600 eura, priopćeno je iz MUP-a.

- Provedba postupka javne nabave predviđena je za treći kvartal ove godine. Očekuje se kako će do kraja 2019. godine još 12 graničnih prijelaza biti opremljeno uređajima, čija je učinkovitost dokazana uspješnim otkrivanjem pokušaja izbjegavanja granične kontrole skrivanjem osoba u nepristupačnim dijelovima teretnih vozila - doznajemo iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Uprava za europske poslove, međunarodne odnose i fondove Europske unije krajem veljače donijela je odluku o dodjeli financijskih sredstava za provedbu projekta "Nabava detektora otkucaja srca" u okviru Fonda za unutarnju sigurnost - Instrument za financijsku potporu u području vanjskih granica i viza. Svrha projekta je jačanje vanjske granice EU-a i postizanje efikasnosti obavljanja postupka granične kontrole kroz nabavu detektora otkucaja srca u cilju suzbijanja krijumčarenja osoba skrivenih u teretnim vozilima.

U odluci je navedeno da Uprava za europske poslove, međunarodne odnose i fondove Europske unije, kao odgovorno tijelo u sustavu upravljanja i kontrole za nacionalne programe Fonda za azil, migracije i integraciju i Fonda za unutarnju sigurnost, dodjeljuje sredstva u iznosu od 345.600 eura s PDV-om iz nacionalnog programa za projekt "Nabava detektora otkucaja srca", što predstavlja 75 posto ukupnih opravdanih troškova projekta. Korisnik, Ministarstvo unutarnjh poslova, osigurat će sufinanciranje 25 posto troškova. Ukupna vrijednost projekta iznosi 460.800 eura.

Financijskim sredstvima Schengenskog instrumenta Ministarstvo unutarnjih poslova već je ranije nabavilo osam detektora otkucaja srca marke S4H/MDS-II, uz pomoć kojih se u vozilima može provjeriti prisutnost "slijepih putnika" s gotovo 100-postotnom preciznošću. Može se utvrditi i najmanji pokret, disanje i otkucaji srca kroz šasiju praznog ili napunjenog vozila. Ukupna vrijednost sklopljenih ugovora financiranih iz Schengenskog instrumenta iznosila je 194.240 eura. S.Lacić
Detektori otkucaja srca u vozilima mogu otkriti prisutnost “slijepih putnika”
8

detektora otkucaja srca nabavljeno je ranijih godina
Možda ste propustili...

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto

DAN PRIJE IZBORA

Kraj nastave do 18.30 sati

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje