Ekonomija
STAMBENI KREDITI POMOĆ U OTPLATI

Najmanje 20 tisuća mladih obitelji riješit će stambeno pitanje
Objavljeno 13. ožujka, 2019.
Rok subvencije je pet godina, odobrava se za kupnju stana ili kuće i gradnju kuće do najviše 1500 eura po kvadratu

Pravo na subvencioniranje stambenih kredita omogućiti i osobama koje su u vrijeme između dva natječaja kupile stan ili kuću, odnosno za cijelo vrijeme u kojem je Zakon na snazi. Svim mladim obiteljima obuhvaćenim ovim zakonom u razdoblju njegova važenja (5. 7. 2017. – 31. 12. 2020.) omogućiti podnošenje zahtjeva za subvencioniranje kredita, neovisno o tome uzimaju li u trenutku podnošenja zahtjeva stambeni kredit ili već otplaćuju stambeni kredit za prvu nekretninu te traže njegovo refinanciranje. Subvencioniranje kredita produžiti za obje skupine - dijete rođeno prije ugovaranja subvencioniranog kredita i dijete rođeno nakon ugovaranja kredita, a da rok produženja bude dvije godine po djetetu (...)  Dio je to komentara zainteresiranih osoba koje su se uključile u javnu raspravu o izmjenama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kao mjere kojom Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, zapravo Vlada RH, nastoji pomoći mladim obiteljima da se stambeno situiraju. I to subvencioniranim plaćanjem dijela stambenog kredita prvih pet godina otplate kredita. Mjera se provodi od 2017. godine, natječaji su provedeni 2017. i 2018., a mladi će se za subvencionirane stambene kredite ponovo moći javiti na jesen ove i iduće godine, kada će biti raspisani novi natječaji.
U javno savjetovanje poslane su izmjene Zakona, kojima će se i obiteljima koje već imaju djecu dati mogućnost da produže subvenciju za godinu dana po djetetu koje u trenutku podnošenja zahtjeva nije starije od 18 godina. U savjetovanje je moguće uključiti se do 2. travnja 2019.

Najpovoljnija mjera

Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, najavio je kako očekuje da će ove izmjene stupiti na snagu u lipnju ili srpnju i primjenjivati se već od ovog rujna.
- Slušamo građane, uvažavamo argumentirane prijedloge i u skladu s tim mijenjamo zakone kako bismo mjeru koju su mnogi prepoznali kao dobru napravili još boljom i poštenijom. Zadali smo si jasan cilj – želimo da 20 tisuća mladih obitelji preko naših mjera do kraja iduće godine riješi stambeno pitanje i osigura si dom te ovdje gradi budućnost. Za svakoga tko želi ostati u domovini, raditi i tu zasnovati obitelj to je trenutno najpovoljnija moguća mjera - poručio je ministar Štromar prilikom otvaranja javne rasprave. Subvencionirani krediti mjera su u sklopu koje država pomaže u otplati stambenog kredita za kupnju stana ili kuće odnosno u otplati kredita za gradnju kuće. Mjera je dosad izazvala veliko zanimanje mladih obitelji te postigla odlične rezultate. Tako je u protekle dvije godine odobrena ukupno 5301 subvencija, a do sada je više od 500 beba rođeno u obiteljima koje su koristile subvencionirane stambene kredite.
Indeks razvijenosti

I ove se godine za stambene subvencije mogu prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Rok subvencije je pet godina, a subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom u kunskoj protuvrijednosti. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje odnosno gradi te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Najveće dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili sagraditi kuću u najnerazvijenijim područjima (primjerice u Baranji, županjskoj Posavini...), a trećina mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili sagraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba, Osijeka, Slavonskog Broda i Vinkovaca.
Slavonija je, općenito, dobro reagirala, prošle godine najveći rast subvencija zabilježen je Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje su 2017. godine bile 44 subvencije, a 2018. bile su 104. Rast je zabilježen i u Brodsko-posavskoj županiji, sa 102 posto povećanja, zatim Virovitičko-podravskoj (96 %) pa Požeško-slavonskoj (93 %). Dario Kuštro
Prosjek godina onih koji dobivaju subvencije je 33, a prosječna mjesečna rata na razini je 2900 kuna
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike