Crna kronika
ODBIJENA ŽALBA SMILJANE SRNEC

Kreće istraga zbog ubojstva djevojke (23) čije je tijelo pronađeno u zamrzivaču
Objavljeno 13. ožujka, 2019.
VARAŽDIN



Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu donijela je rješenje kojim je odbijen prijedlog Smiljane Srnec (45) za izdvajanjem službenih zabilješki o obavijesnim razgovorima kao nezakonitih dokaza u predmetu gdje je navedena rekla da je ubila sestru Jasminu Dominić (23) i njezino tijelo godinama držala u zamrzivaču u svojoj kući.


Sutkinja je, kao neosnovanu, odbila i žalbu Smiljane Srnec protiv rješenja Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu o provođenju istrage protiv nje zbog ubojstva.


- U odnosu na odluku kojom je odbijen prijedlog okrivljenice za izdvajanjem službenih zabilješki o obavljenim obavijesnim razgovorima kao nezakonitih dokaza, sutkinja istrage u bitnome upućuje na odredbu članka iz Zakona o kaznenom postupku iz koje proizlazi da službene zabilješke o obavijesnim razgovorima ostaju u spisu predmeta do podizanja optužnice. Što se tiče odluke kojom je odbijena kao neosnovana žalba okrivljenice na rješenje ŽDO-a u Varaždinu o provođenju istrage, sutkinja smatra da iz sadržaja za sada raspoloživih dokaza i podataka proizlazi osnovana sumnja da je okrivljenica počinila kazneno djelo ubojstva - pojašnjava Igor Pavlic, glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu.


Odlukom sutkinje istrage, rješenje varaždinskog Županijskog državnog odvjetništva o provođenju istrage protiv Smiljane Srnec zbog ubojstva postalo je pravomoćno, dok je protiv odluke kojom je odbijen prijedlog za izdvajanje službenih zabilješki o obavljenim obavijesnim razgovorima kao nezakonitih dokaza dopuštena žalba u roku od tri dana od dana primitka rješenja. O žalbi odlučuje Vrhovni sud.


Odvjetništvo sumnjiči Smiljanu Srnec da je tijekom ljeta 2000. godine u obiteljskoj kući u Palovcu zadala svojoj sestri više snažnih udaraca tvrdim predmetom u glavu i nanijela joj višestruke prijelome kostiju u području glave. Oštećena 23-godišnjakinja preminula je zbog zadobivenih ozljeda.


Srnec se žalila i na određivanje istražnog zatvora u trajanju od mjesec dana, no žalbeno vijeće Županijskog suda u Varaždinu je, na sjednici održanoj 28. veljače, donijelo rješenje kojim je njezina žalba odbijena kao neosnovana. Žalbeno vijeće smatralo je da je sutkinja istrage, suprotno žalbenim navodima okrivljene na temelju raspoloživih dokaza i podataka, s pravom zaključila da je u konkretnom slučaju ostvaren temeljni uvjet za određivanje istražnog zatvora, odnosno postoji osnovana sumnja da je počinila ubojstvo.


Vijeće je smatralo da je sutkinja istrage iznijela i vrlo uvjerljive razloge na kojima je pravilno izvela zaključak da postoji opasnost od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke.


Žalbeno vijeće odbilo je i njezinu žalbu na dio koji se odnosi na opasnost od ponavljanja djela. Prema ocjeni žalbenog vijeća, sve okolnosti ovog slučaja, kao i radnje koje je kontinuirano i odlučno poduzimala u cilju prikrivanja nedjela kroz cijelo to vrijeme, dovodeći u zabludu roditelje i najbližu rodbinu, upućuju na veći stupanj upornosti i kriminalne volje te na bešćutnost i beskrupuloznost, kako zaključuje sutkinja istrage, a time i na objektivnu i razumno predvidivu opasnost od ponavljanja istovrsnog kaznenog djela da bi zaštitila sebe i svoje interese.


Podsjetimo, prema podatcima koji su bili navedeni u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba, Jasmina Dominić, rođena 5. rujna. 1977., nestala je tijekom kolovoza 2000. godine u Zagrebu. Kao okolnost nestanka navodi se napuštanje fakulteta i posla preko studentskog servisa. U vrijeme nestanka imala je mjesto prebivališta na adresi na kojoj je mrtvo tijelo u subotu pronađeno. Bila je visoka 166 centimetara i imala je smeđu kosu. Njezin je, pak, nestanak službeno prijavljen policiji pet godina poslije!


Policija je potvrdila da je još 2005. pretraživala kuću u Palovcu u kojoj je sredinom veljače pronađen leš, no bila je više fokusirana na van, prema tim nekim informacijama, čak i na neka okolna mjesta.
Od početka su, kazali su iz policije, svaku informaciju o tom događaju "ispitivali i utvrđivali te poduzeli niz mjera i radnji" u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom. S članovima obitelji policajci su kontaktirali i nakon nestanka Jasmine, no oni su tvrdili "da je otišla na brod, u inozemstvo, te da su s njom u kontaktu.


Sandra Lacić
Obitelj je tvrdila da je Jasmina otišla na brod, u inozemstvo, te da je u kontaktu s njom
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike