Kultura
AKADEMIJA ZA UMJETNOST I KULTURU

"Naš razred" posljednji put
Objavljeno 13. ožujka, 2019.
OSIJEK


Već prvo izvođenje predstave ‘‘Naš razred‘‘ u svibnju 2015. godine u Barutani na lijevoj obali Drave, tada studenata prve godine Odsjeka glume i lutkarstva tadašnje Umjetničke akademije Osijek, pokazalo je potencijal te predstave. Zato nije čudno da je već u prve dvije godine ta predstava odigrana čak 13 puta u Osijeku, ali i u drugim hrvatskim gradovima, pa i u inozemstvu. Održala se, evo, punih pet godina, kada je većina glumica i glumaca "stiglo" do završne pete godine studija glume i lutkarstva na sadašnjoj Akademiji za umjetnost i kulturu Osijek. Zbog toga će posljednja izvedba u osječkom Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku, doista, biti posljednja. U njoj su sudjelovali Josipa Oršolić, Katarina Šestić, Lovorka Trdin, Zdenka Šustić, Antonia Mrkonjić, Mirna Ostrošić, Marijan Josipović, Gabrijel Perić, Lino Brozić i Ivan Simon.


Projekt je nastao u suradnji Umjetničke akademije u Osijeku i Odjela za kulturologiju (koji su se spojili u Akademiju za umjetnost i kulturu Osijek), a igran je u sklopu projekta S.O.S.-a (Scene osječkih studenata). Predstavu Tadeusza Slobodzianeka ‘‘Naš razred‘‘ režirao je njihov profesor Jasmin Novljaković.
No slične su se situacije događale i u drugim zemljama, posebice tijekom ratova, a možda se negdje događaju i danas. Zbog sjajne glume, ali i podsjećanja da valja spriječiti slične situacije u budućnosti bilo gdje u svijetu, svi su sudionici na kraju predstave dobili dug pljesak oduševljene publike. D.Kć.
Odnosi između Poljaka i Židova
Ta se "teška i mučna" jednoipolsatna predstava bavi kompliciranim odnosima između Poljaka i Židova prije, tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. Sudbinu desetero učenika jednog razreda, petero Poljaka i petero Židova, radnja prati od davne 1935. godine. Gledatelji su svjedoci njihova odrastanja, prvih ljubavi, prijateljstava koja se raspadaju pod pritiskom okolnosti, nesretnih brakova, iznevjerenih očekivanja, ali i silovanja, ubojstava, lažnih svjedočenja... Posljedica je to i naličje zamršenih odnosa židovske i poljske zajednice, koji se protežu i do današnjih dana.
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

Najčitanije iz rubrike