Novosti
IVAN ĆURIĆ, POMOĆNI BISKUP:

U novu službu u stavu poniznog pričesnika
Objavljeno 12. ožujka, 2019.
- Kad danas stojim pred vama, u ovoj prigodi imenovanja na službu đakovačko-osječkoga pomoćnoga biskupa, dolaze mi u srce riječi 139. psalma: "Gospodine, proničeš me svega i poznaješ. Znani su ti svi moji putovi." Osjećam svoje nedostatnosti. Hoću li znati "krijepiti umorne", blizinom podizati "srca slomljena"? Ipak, sjetim se kako u euharistiji svakodnevno molimo: "Gospodine, nisam dostojan!" S tim stavom poniznoga pričesnika, što ga svaki dan obnavljamo, stojim i danas pred novom službom u Crkvi koja mi se povjerava - rekao je pomoćni biskup Ivan Ćurić. Obraćajući se i zahvalivši mons. Hraniću na danom povjerenju, rekao je kako će njegova nova služba biti oslonjena na nadbiskupovu službu pastira Nadbiskupije.


- Od sada ću trebati još jasnije i snažnije biti na pomoć u vodstvu i usmjeravanju pastoralnoga djelovanja naše nadbiskupije, koja suradnjom svećenika i vjernika laika nastavlja raznovrsna djela evangelizacije i apostolata, stojeći danas i pred novim, nimalo lakim izazovima - rekao je Ćurić, zahvalivši i nadbiskupu Srakiću. Dodao je da ga pogled na subraću, svećenike, ispunjava strahopoštovanjem prema novoj službi.


- Jesam i želio bih uvijek ostati jedan od vas - poručio im je Ćurić. Uz ostalo, prisjetio se i 7. lipnja 2003., dočeka pape Ivana Pavla II. u našoj biskupiji, s geslom "U zajedništvu Kristova poslanja".


- Da! U tom živom i radosnom, zahtjevnom i požrtvovnom poslanju sa svim članovima Crkve želim ponizna srca sudjelovati i svojom novom službom - poručio je Ćurić, rekavši kako je ovaj dan bremenit i vrijednim spomenima, među kojima i onim kada je na taj datum 2002. preminuo sluga Božji, kardinal Franjo Kuharić.
- Ove se godine spominjemo 100. obljetnice njegova rođenja, kao i iste obljetnice rođenja našeg biskupa Ćirila Kosa. Kad je naše Bogoslovno sjemenište u Đakovu proslavljalo svoju 175. obljetnicu, javio se svojim posebnim pismom kardinal Franjo. U kratkom poticajnom razlaganju o svećeništvu stajala je i rečenica: "Božji su svećenici radost Božjega naroda!" Uvijek sam osjećao da je u tome izrečena ona najdublja relacija našeg identiteta, istodobno otajstvena i sasvim konkretna - rekao je Ćurić. S.Župan
Možda ste propustili...