Novosti
HRVATSKE ŠKOLE SURAĐIVAT ĆE S ASA-OM

Svemirska agencija u RH
Objavljeno 12. ožujka, 2019.
Šesteročlana delegacija Europske svemirske agencije (ESA) pod vodstvom Nathalie Tinjod boravi ovaj tjedan u Hrvatskoj, a ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u povodu toga u ponedjeljak je istaknula da žele iskoristiti ovu fazu kako bi unaprijedili sustav inovacija u Hrvatskoj, ali i suradnju industrije, istraživačkog sektora i obrazovnog sustava te ubrzali postupak pridruživanja ESA-i.


"Grane svemirskog sektora tijekom 2017. na području Europe stvorile su više od 230.000 radnih mjesta te vrijednost u iznosu od 60 milijardi eura", kazala je Divjak na konferenciji na Geodetskom, Građevinskom i Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Podsjetila je da je Hrvatska sporazum o suradnji s ESA-om potpisala lani u veljači. Suradnja s ESA-om ostvaruje se kroz tri stupa, a ovaj sporazum otvara put prvostupnoj suradnji. Njime se omogućava razmjena informacija između Hrvatske i ESA-e putem sastanaka, radionica, programa obuke i kroz primjenu specifičnih podataka, kao i korištenje pomoći Europske svemirske agencije pri sastavljanju nacionalne svemirske strategije.
"Mi bismo željeli iskoristiti ovu fazu kako bismo unaprijedili sustav inovacija u Hrvatskoj, ali i suradnju industrije, istraživačkog sektora i škola te također ubrzali ovaj postupak pridruživanja ESA-i. Nama je to važno ne samo zbog podataka koje možemo dobiti, nego i za razvoj različitih industrijskih grana koje trebaju podatke za navigaciju i neke druge podatke koji su važni, primjerice za opservaciju migracija i požara", dodala je. "Sada je dobra prilika da se naš lokalni hrvatski ekosustav inovacija unaprijedi preko poticaja koje imamo kada uđemo i pridružimo se ovakvim velikim programima kao što je Europska svemirska agencija", kazala je Divjak. Nathalie Tinjod naglasila je da je cilj ESA-e osigurati te unaprijediti, isključivo za mirovnu svrhu, suradnju između članica EU-a u istraživanju svemira i tehnologiju u provedbi programa. U svom vlasništvu ima 80-ak satelita i 85 posto svog budžeta troši na ugovore s europskom industrijom. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FORTENOVA PRODAJE NEKRETNINE

Na prodaju su ponuđeni bivša farma svinja u Dardi i Kokingrad

2

DODIJELJENE NAGRADE “SOLJAČIĆ” I “SAKAČ”

Osječkom maturantu 5000 eura

3

PLAĆANJE POTVRDE BEZ KOJE SE MOŽE

Potiču se zanatlije, ali upis u školu prvo platite